Inrikes

Företag vill bryta uran i Sverige

Den senaste tiden har flera utländska företag fått tillstånd av regeringen att undersöka förekomsten av uran. Näringsminister Ulrica Messing har tidigare sagt att det inte blir någon brytning av uran i Sverige, men att det ändå kan vara bra att veta var i marken det finns. Detta tvetydiga budskap har fått vänsterpartiets riksdagsledamot Elina Linna […]

Den senaste tiden har flera utländska företag fått tillstånd av regeringen att undersöka förekomsten av uran. Näringsminister Ulrica Messing har tidigare sagt att det inte blir någon brytning av uran i Sverige, men att det ändå kan vara bra att veta var i marken det finns. Detta tvetydiga budskap har fått vänsterpartiets riksdagsledamot Elina Linna att reagera.
– Den svenska regeringen har tidigare sagt att någon svensk uranbrytning inte är aktuell. Trots det satsar internationella företag stora belopp på prospektering. De tycks se fram emot att det inom en inte allt för avlägsen framtid kommer att bli lönsamt att bryta uran i Sverige, säger Elina Linna i ett pressmeddelande.

Finland satsar hårt på att bygga ut kärnkraften som man kallar Det rena alternativet. Just nu byggs ett kärnkraftverk på ön Olkiluoto i Bottenhavet som ska stå som internationell förebild då byggandet av kärnkraftverk väntas expandera i försöken att minska utsläppen av växthusgaser (Arbetaren 51–52/2005).
I Sverige pågår sedan länge en process för att växla ut kärnkraften och på sikt avveckla den helt, för att i stället satsa på alternativa och miljövänliga energikällor som till exempel vindkraft. Därför förvånas nu Elina Linna när regeringen gläntar på dörren för uranbrytning i Sverige.
– Om nu den svenska kärnkraften avvecklas men man samtidigt får en omfattande uranbrytning grusas alla förhoppningar om en förbättring för bland annat Östersjön som skulle drabbas hårt av uranbrytning, säger Elina Linna.
Det senaste företaget att få tillstånd till prospektering är det kanadensisk-australiska Mawson Resources. De har fått tillstånd att undersöka sju olika platser i Jämtand och Västerbotten. De är även intresserade av områdena kring Tåsjö i Ångermanland, där man enligt bolagets vd Michel Hudson tror sig finna en ”uranfyndighet i världsklass”. Där finns det enligt företagets planer förhoppningar på att starta provborrningar redan till sommaren. Något som alltså inte är tillåtet i det avtal man nu har med regeringen.
– Jag bedömer det som helt uteslutet att bolagen kommer att få något brytningstillstånd, säger Ulrica Messing till Dagens nyheter.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga