Ledare #17/2023

Vad könskriget döljer

Per-Anders Svärd är statsvetare och skribent. Foto: Andreea Alexandru AP/TT, Jan-Åke Eriksson

"Hade inneboende könsskillnader verkligen bestämt människors personligheter hade kulturkrigarna inte behövt lägga så mycket energi på att berätta för oss andra vad vi verkligen är." Per-Anders Svärd om hur kulturkriget kring kön har en helt annan funktion.

Den politiska klyftan mellan män och kvinnor växer. Under hela 2010-talet har trenden varit klar: Kvinnor är klart mer ekonomiskt vänsterorienterade och kulturellt frihetliga än män. Om enbart kvinnor hade fått rösta i valet 2022 hade vi inte fått något regeringsskifte.

Alla ni särartsfeminister och killar från ”manosfären” som just ställde er upp för att förklara biologin bakom denna könspolarisering kan dock sätta er igen. Könsskillnaderna i politiska preferenser tycks inte bero på några medfödda egenskaper. Tvärtom har mäns respektive kvinnors politiska ståndpunkter varierat över tid och tydligt förskjutits i takt med andra samhällsförändringar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga