Kultur #16/2023

Därför startar SD kulturkrig i Gävle

Länsmuseet Gävleborg har blivit en het potatis i de senaste veckornas kulturkrig som håller på att byggas upp av Sverigedemokraterna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/ TT /Johan Apel Röstlund,

Det har beskrivits som en testballong och början på ett kulturkrig. Sverigedemokraternas kulturpolitik som nu ska provas på allvar efter att partiet för första gången får vara med och styra en region, med makt över allt från sjukvård till kollektivtrafik och kultur. Men starten har varit minst sagt rörig och satt Gävleborgs län på kartan. Arbetaren reste till årets mest uppmärksammade länsmuseum där det stormat rejält de senaste veckorna.

Nysnön ligger tung på gräsmattorna utanför det pampiga museibyggnaden i Gävle. Den senaste tiden har varit minst sagt turbulent och skakig för personalen. Det här sedan den felaktigt utsedda ordföranden, Sverigedemokraten Roger Hedlund, på sociala medier förklarat hur han vill styra verksamheten. Bort med nutidskonst och mångkultur och mer fokus på svensk historia var budskapet.

Valet av Hedlund visade sig dock gått felaktigt till men turbulensen som sattes igång har skapat stor debatt långt utanför länets gränser.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga