Debatt #5/2023

“Gör kungen till Carl den siste Gustaf”

Olle Nykvist är ordförande och Jennie Nises är vice ordförande för Republikanska föreningen. Foto: Jonas Ekströmer/ TT, Magnus Simonsson, Privat

"Med all sannolikhet är Carl Gustaf Bernadotte medveten om de demokratiska problemen med monarkin och även om sin egen svaga popularitet. Vi ser här en öppning för ett nytt statsskick för Sverige i tiden." Det skriver Republikanska föreningen i samband med att hovet inleder firandet av att han varit statschef i 50 år.

Med en ”Sverigemiddag” på Stockholms slott i kväll inleder hovet sitt firande av att det i september är 50 år sedan Carl Gustaf Bernadotte blev Sveriges statschef. Han fick vårt lands högsta offentliga ämbete, men det berodde inte på att han utsågs på demokratisk väg eller ens efter kompetens och duglighet. Den enda anledningen är att posten som statschef går i arv inom en och samma släkt.

I regeringsformen står det att ”vid beslut om statliga anställningar ska avseende fästas endast vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet.” I en demokrati ska inte statliga uppdrag ärvas, men trots det ärvs alltså fortfarande det allra högsta offentliga ämbetet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga