Signerat #4/2023

Sverige byggs på invandrares ryggar

Emil Boss, facklig aktivist och författare Foto: Axel Green

Vårt land har rykte om sig som generöst och humanistiskt. Verkligheten för nyanlända och gästarbetare är någonting annat. När det gäller migrationen överlag är Sverige framförallt en profitör.

– Jag har jobbat i flera afrikanska länder och även i Grekland. Det är bara i Sverige jag har träffat arbetare som i princip bara jobbar för mat och husrum. Det säger Emad som jobbar som kock i Solna.

Sverigedemokraternas kör är öronbedövande tjatig: Människor från andra länder kommer hit för att snylta på förfädernas arv. De bara får och får. De får bidrag och skydd och sjukvård och tolkhjälp och gud vet vad. Mittenpolitikerna sjunger motvilligt (men inlevelsefullt) med. Det är ju väljarnas melodi numera. För många av oss som arbetar med migranter känns retoriken som ett stort skämt.

Asylflyktingar och gästarbetare utnyttjas å det grövsta i nästan varje LO-yrke. De luras att jobba gratis, utsätts för orimliga hälsorisker, plågas och pressas i en omfattning som infödda svenskar inte har upplevt på hundra år. Buzzwordet arbetslivskriminalitet skymmer sikten för någonting viktigt: Den sociala dumpningen skapar vinster. Företagen tjänar pengar. Kommunerna får billiga upphandlingar. Medelklassen får billiga tjänster. Byggjättarna får billiga offerter. Jordbruket får billiga skördar. Skogsbruket får billig skog.

Arbetskraftsinvandringen skapar en injektion av pengar rakt in i den svenska statskassan.

Den formella arbetskraftsinvandringen är en kassako för staten. Arbetare kommer hit i arbetsför ålder. De betalar lika mycket skatt som alla andra, men har aldrig kostat staten en krona som barn. De flesta åker också hem utan att kosta staten en krona som äldre. De blir inte långtidssjukskrivna för då förlorar de arbetstillståndet. Arbetskraftsinvandringen skapar en injektion av pengar rakt in i den svenska statskassan. Förtrycket är förkastligt. Den sociala dumpningen hotar på sikt villkoren för alla arbetare. Men faktum kvarstår: Sverige tjänar pengar på detta.

Alla som hjälpt ukrainare som kommit hit vet att Sverige i princip inte ger några bidrag till krigsflyktingar. Dagersättningen för en vuxen, ensamstående person som inte bor på Migrationsverkets boende är 71 kronor per dag. Skulle du överleva på det? Sverige sänder vid ankomsten en tydlig signal till den som söker skydd: Om du inte snabbt tar vilket jobb som helst kommer du inte att klara dig. Flyktingarna drivs mot en desperat jakt på arbete varpå många hamnar i svartjobb och människoexploatering.

Det vi ser är hur flyktingars lidande exploateras ekonomiskt.

Många av de Ukrainare som flydde Zaporizjzja, Mariupol eller Rubizjne jobbar just nu häcken av sig i Sveriges lägst betalda och slitsammaste branscher, inte sällan med sex dagars arbetsvecka inom städ, bygg och jordbruk. Det vi ser är hur flyktingars lidande exploateras ekonomiskt. Bara skatteinbetalningen för en enda månads slit i byggbranschen täcker för övrigt mer än sex månaders ”bidrag”.

Regelverket för asylflyktingar och arbetskraftsinvandrare pekar åt samma håll: Människor från krigshärdar och kåkstäder hamnar i arbetaryrkenas underskikt där villkoren snabbt håller på att förändras tillbaka till artonhundratalets löneslaveri.

Detta borde få den humanistiska medelklassen att gråta. Men vem bryr sig om Muhammed som cyklar hem med Foodoramaten? Vem bryr sig om Nataliia som plockar Ica:s ekologiska gurkor? Vem bryr sig om Reina som städar så fint i vardagsrummet?

– Det var bättre i Ryssland, där fick man åtminstone ut lönen. Det säger plattsättaren Jasur efter att ha kaklat badrum på ett Skanska-projekt. Sverigedemokraternas retorik gör oss till ett land av hycklande gnällspikar. Det här landet byggs på invandrares ryggar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984