Ledare #1/2023

”Mottagaren undanhåller sig delgivning”

Emil Boss, facklig aktivist och författare Foto: Axel Green. Jessica Gow/TT

Det finns många sätt att bilda sig en uppfattning om läget på arbetsmarknaden. Ett sätt är att studera Polisens delgivningsrapporter.

”Behörig företrädare tillika styrelseledamoten påträffades i sin bil utanför bostaden. Han ifrågasatte delgivningen och förklarade att han inte erkänner den varpå han slängde handlingen på marken. Undertecknad förklarade för den sökte att han är delgiven oavsett vad han tycker eller vad han gör med handlingen. Den sökte lämnade handlingen på marken och gick in till bostaden.”

Polisen har en delgivningstjänst som oftast är imponerande effektiv. Den som vill förmedla ett dokument av sådan vikt att det kan ha juridiska konsekvenser, kan för tusen kronor ta hjälp av professionella budbärare.

Delgivningsmännen besöker hemadresser, sommarstugor och arbetsplatser, stämmer träffar och kallar in till polisstationer. Varje vecka skickar Syndikalisterna ut kallelser till förhandling på detta sätt. Anledningen är att arbetslivskriminella företag sällan infinner sig till förhandlingsbordet av fri vilja.

Om delgivningsmännen inte lyckas hitta en person, har denne antingen lämnat landet eller är ovanligt duktig på att hålla sig undan. I ett ärende kunde Polisen lokalisera en bolagsägare till ett visst flyg och väntade sedan i ankomsthallen. Det märkliga är att det regelbundet händer att inte ens delgivningsmännen lyckas nå företrädarna för stora bolag.

Byggbolaget Valento AB omsätter 125 miljoner kronor om året och är ofta huvudentreprenörer för nybyggnation av bostäder. Polisen kunde inte nå någon av företrädarna trots månader av försök. Det är ändå anmärkningsvärt. Så här kan en misslyckad delgivning se ut:

” Ledamoten sökt på folkbokföringsadressen. Boende känner till honom men säger att han aldrig har bott där och de har ingen kontakt. Ledamoten saknar inkomst hos Skatteverket och förekommer ej med adressändring. (…) Tid och plats för sammanträffande med suppleanten har bestämts per telefon. 6 gånger har träff bokats men samtliga gånger har delgivningsmottagaren avbokat träffen kort innan avtalad tid. Det finns anledning att anta att mottagaren undanhåller sig delgivning.”

Den svenska modellen är inte skapt för att alla förhandlingsfrågor ska avgöras i domstol, då skulle rättsväsendet alldeles överbelastas. För de berörda arbetarna är rättsprocesser också en usel lösning, eftersom de oftast tar över ett år.

Alla som tror att denna typ av bolag följer kollektivavtal och respekterar den svenska modellen räcker upp en hand. Nu kommer de väl inte undan bara för att de gömmer sig, tänker du kanske. Nej, det gör de inte, men de ställer till det för samhället. De tvingar facket att gå direkt till domstol eller ut i konflikt för att få rätt.

Den svenska modellen är inte skapt för att alla förhandlingsfrågor ska avgöras i domstol, då skulle rättsväsendet alldeles överbelastas. För de berörda arbetarna är rättsprocesser också en usel lösning, eftersom de oftast tar över ett år. Under detta år kan bolagsskurken avveckla firman, konkursa och starta på nytt. Skurkaktiga ägare kan med andra ord gömma sig länge från rättvisan. Själva byggprojekten däremot, är svårare att gömma.

Det är därför det nya byggfacket Solidariska byggare har börjat satsa på fackliga protester runtom i Stockholm. När byggare luras på lön och bolagen gömmer sig för facket, finns det en laglig möjlighet att åka ut till byggarbetsplatserna och slå larm till kunder och huvudentreprenörer. 

För arbetarna är det väldigt mycket bättre än att vänta i åratal på en så enkel sak som att få lön för utfört arbete. För samhället är det bättre än ökade rättskostnader bara för att någon fåne bokar och ställer in sex träffar i rad hos Polisen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga