Analys #3/2023

Under ytan på den ”folkliga” resningen i Brasilien

Jon Weman är frilansskribent bosatt i Argentina. Han har skrivit för Arbetaren sedan början på 2000-talet, ofta om global ekonomi och arbetsmarknadspolitik i Sverige.  Foto: Gustavo Moreno TT/AP, Privat

Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro har aldrig gjort någon hemlighet av att han har Donald Trump som förebild. Men upploppet hans anhängare ställde till med den 8 januari överträffade faktiskt det som skedde i Washington nästan exakt två år tidigare, skriver Jon Weman.

Medan Trump-demonstranterna bara stormade Kongressen lyckades Bolsonaristerna ockupera och vandalisera parlamentet, Högsta Domstolen och presidentpalatset i huvudstaden Brasilia. Det tog flera timmar innan polisen lyckades utrymma institutionerna, och ytterligare en dag innan lägret framför det nationella militärhögkvarteret – som varit där i två månader under paroller som vädjat till militären att stoppa maktöverlämnandet till Lula da Silva – upplöstes.

Demonstrationer och vägblockader hölls samtidigt på en del andra håll i landet, bland annat vid en av de största infartsvägarna till Sao Paulo. Journalisten Ignazio Ramonet, som skriver för Le Monde Diplomatiques, säger i en första kommentar att händelserna i Kapitolium och Brasilia representerar något nytt i världshistorien.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga