Utrikes #94/2022

Vaccinmotstånd hotar kampanj mot polio i Pakistan

Ett barn mottar poliovaccin av en vårdarbetare i Islamabad, Pakistan. Foto: Muhammed Muheisen/TT

Fram till i våras hade inga nya fall av polio rapporterats på över ett år i Pakistan. Men sedan dess har flera fall av den smittsamma virussjukdomen konstaterats. Många föräldrar vägrar samtidigt att låta vaccinera sina barn – på grund av det vaccinationsmotstånd som drivs på av religiösa extremister.

Under 15 månaders tid rapporterades inga nya fall av polio i Pakistan, vilket sågs som en viktig milstolpe. Men efter att en liten pojke i norra Waziristan i våras drabbades av den fruktade sjukdomen inledde pakistanska myndigheter en massiv vaccinationskampanj.

Miljontals barn har nu fått poliovaccin. Men enligt Jawad Khan, som arbetar för vaccinationskampanjen i provinsen Khyber Pakhtunkhwa, finns det fortfarande runt en halv miljon barn som är helt oskyddade – på grund av vaccinmotstånd från deras föräldrar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga