Intervjun #93/2022

“Boken är en hyllning till Alby”

Nora Khalil med sin debutroman Yani, som följer tre tonårskillar i Alby. Foto: Yasmine Abdullahi

Tensta Konsthalls textpris, finalist i Ortens bästa poet, Augustprisnominering, lärare och nu författare på heltid. Debutanten Nora Khalil är aktuell med en humoristisk och mörk ungdomsbok som lyfter tonårsröster från högstadiet i Alby. Arbetarens Yasmine Abdullahi har läst Yani och träffat henne.

– När jag tänker på skrivande och kreativitet tänker jag mig ett vitt papper där jag får måla till färger, något jag får skapa på mina egna villkor. Jag har alltid känt mig begränsad i min tillvaro. Just skrivandet är en bubbla jag känner mig fri i, många pratar gärna om meditation och att man ska vara här och nu. Det är något jag aldrig har förstått. Varför ska jag vara här och nu, när jag kan vara vart som helst?

25 åriga Nora Khalil debuterar med sin bok Yani och är nominerad till Augustpriset i kategorin Årets barn- och ungdomsbok. Trion Amir, Caspian och Rayan är huvudkaraktärerna i romanen, som låter oss följa dem i deras högstadieliv i Botkyrka. I Alby ser man polisen oftare än vad man ser solen, enligt Rayan.

Skolan är slitsam, dödsskjutningar något som man ofta hör talas om, sörjande mödrar är en vanlig syn, polisen cirkulerar runt rollfigurernas fritidsgård och kvarter. Segregationen är påtaglig.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga