Inrikes #85/2022

Sollefteå kan få tillbaka BB

2017 lades BB, akut ortopedi och akut kirurgi ned i Sollefteå. Foto: Izabelle Nordfjell/ TT

BB Sollefteå har varit nedlagt sedan 2017. Nu lovar det nya minoritetsstyret i region Västernorrland att det ska öppna igen. “Jag hoppas på att det blir som politikerna säger den här gången”, säger Annika Safrani, som arbetat som förlossningsbarnmorska i Sollefteå.

Den 1 februari 2017 lades BB, akut ortopedi och akut kirurgi ned i Sollefteå efter ett förslag av Socialdemokraterna i regionen.

Blivande mödrar i Västernorrlands inland blev hänvisade till Sundsvall eller Örnsköldsvik, något som fick ABF i Sollefteå att börja arrangera kurser i bilförlossningar. Bara två veckor innan nedläggningen rankade tidningen Dagens medicin förlossningsvården i Sollefteå som en av de bästa i landet.

Sedan dess har lokalbefolkningen kämpat för Sollefteå ska få tillbaka den vård som försvann för över fem år sedan. Även Sjukvårdspartiet och Vänsterpartiet har drivit en politik för dess återöppnande.

Nu har regionen fått ett nytt minoritetsstyre bestående av Sjukvårdspartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Tillsammans samlar de 27 av 71 mandat, vilket innebär att de kommer att behöva stöd från övriga partier i regionen för att få igenom sina förslag.

De tre partierna har kommit överens om ett fempunktsprogram för sjukvården. Partierna ser personalpolitiken som den viktigaste frågan för det nya minoritetsstyret. För att råda bot på personalbristen inom sjukvården har de presenterat en lönesatsning på 160 miljoner och partierna vill satsa mer på primärvården.

Annika Safrani. Foto: Privat
Annika Safrani. Foto: Privat

Ett av partiernas löften är att se till att Sollefteå BB, akut kirurgi och akut ortopedi öppnar igen.

Annika Safrani arbetade som förlossningsbarnmorska på Sollefteå BB i 30 år, fram tills kliniken stängde. I dag är hon pensionär men tar fortfarande pass inom mödravården i Sollefteå, även efter det att BB lades ned.

– Vi blev jätteglada över beskedet, att de vänt den här Atlantångaren för att se till att det även ska finnas en fungerande vård här i inlandet. Jag är hoppfull. Sjukvårdspartiet finns med i styret, de har erfarenheter som gör att de ser helheten på ett annat sätt än andra partier, säger hon.

Hon berättar däremot att politikerföraktet vuxit i Sollefteå efter nedläggningen 2017.

– Jag hoppas på att det blir som politikerna säger den här gången. Det här är inte gjort i en handvändning. Det är lätt att lägga ned, men svårare att bygga upp. Det kommer nog ta sin tid, men har de en tydlig plan och politisk vilja så kommer det nog gå, säger hon.

Anita Selin och Barbro Mikaelsson ockuperar Sollefteås sjukhusentré. Foto: Privat
Anita Selin och Barbro Mikaelsson ockuperar Sollefteås sjukhusentré. Foto: Privat

I samma veva som BB lades ned inleddes ockupationen av Sollefteå BB, en ockupation som pågår än i dag.

– Jag känner tacksamhet och är full av beundran inför de personer som lagt ner all tid på ockupationen. Det är otroligt engagerade. Uthålliga människor har lagt ned tusentals timmar på att den ska fungera, säger hon.

Barbro Mikaelsson har varit aktiv i ockupationsgruppen i Sollefteå sedan sommaren 2017. Hon berättar att ockupationen kommer att pågå som vanligt tills man fått ett undertecknat protokoll på att löftet ska bli verklighet. Därefter kommer de vara på plats tills allt som utlovats är inrättat.

– Visar det sig att det här är tomma löften igen så fortsätter ockupationen, säger hon.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga