Inrikes #62/2022

Efter Sekos LAS-svängning – nu ökar trycket på Byggnads

Arbetaren gjorde i december 2020 en enkätundersökning som visade att 10 av 14 LO-förbund sade Nej till vad som nu kallas det nya huvudavtalet. I Augusti 2022 är bilden en annan. Foto: Axel Green, Christine Olsson/TT Grafik: Arbetaren

Byggnads sade nej när nya Las-avtalet undertecknades i juni, men nu ökar trycket när Seko tecknat omställningsavtal i samma bransch. Arbetsköparorganisationen varnar Byggnadsmedlemmarna för vad de går miste om, såvida inte facket ändrar sig innan månadens slut.

I juni undertecknade, efter en långdragen berg-och-dalbaneprocess, en majoritet av LO-förbunden det nya huvudavtalet för omställning - eller LAS-avtalet som det kommit att kallas. Men fem förbund vägrade att skriva under. Ingreppet på anställningstryggheten är för stor, ansåg de.

Men förra veckan svängde Seko och tecknade ett omställningsavtal, som motsvarar LAS-avtalet, med arbetsköparorganisationen Byggföretagen, vilket är Byggnads huvudsakliga motpart. Nu ökar pressen när Byggföretagen varnar fackmedlemmarna om förlorad möjlighet till betald utbildning om inte även Byggnads svänger. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan