Inrikes #58/2022

Allt fler medlemmar i Syndi­kalister­nas a-kassa

Skylt med vita bokstäver visar besökstider på SAAK, Sveriges Arbetares Arbetslöshetskassa
Sveriges arbetares a-kassa, SAAK, är den a-kassa där medlemsantalet ökat mest, procentuellt sett, under det senaste halvåret. Foto: Iso Lindh

Antalet medlemmar i landets a-kassor minskar. Ett undantag är Syndikalisternas a-kassa där medlemsantalet ökat under det senaste halvåret.

Hittills i år har antalet medlemmar i landets a-kassor minskat med 10 000 personer. Under coronapandemins inledande skede ökade inflödet av medlemmar till landets a-kassor kraftigt då antalet medlemmar steg med 270 000. Färre personer började skriva in sig under 2021, vilket var första gången sedan 2008 som det totala medlemsantalet gick ned. Det skriver organisationen Sveriges a-kassor, som sammanställt statistik över utvecklingen, i ett pressmeddelande.

– Det är ingen kraftig minskning, fortfarande är ungefär 3,9 miljoner medlemmar i a-kassan. Men att minskningen fortsätter också efter 2021 är oroande. I tider som dessa, när osäkerheten växer både i vår närhet och i den större omvärlden, borde ett medlemskap i en a-kassa vara en trygghet som fler skaffar sig. Arbetslöshetsförsäkringen är ett skydd och ett stöd för att ställa om när det värsta inträffar, både för den enskilda individen och för samhället i stort, kommenterar Tomas Eriksson, kanslichef vid Sveriges a-kassor i ett pressmeddelande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp