Inrikes #51/2022

Sverige stort steg närmare Nato

Ann Linde och Jens Stoltenberg i Bryssel
Sveriges utrikesminister Ann Linde överlämnar Sveriges inträdesprotokoll till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på Natos högkvarter i Bryssel. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Samtliga Natoländers ambassadörer har skrivit under Sveriges anslutningsprotokoll. Det meddelades under tisdagsförmiddagen. Sverige tar därmed ett stort steg mot att ansluta sig till militäralliansen.

Både Sverige och Finland ges nu statusen ”blivande medlemmar” av Nato. Det tillkännagav militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg under tisdagsförmiddagen sedan samtliga Natoländers ambassadörer, inklusive Turkiets, skrivit under anslutningsprotokollet.

Nästa steg för att så småningom ansluta sig till Nato är den raticifieringsprocess som nu inleds där varje land, i den av många hårt kritiserade alliansen, ska godkänna anslutningen även på hemmaplan.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga