Inrikes #41/2022

Lärarfacken slås ihop

Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet och Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbund
Johanna Jaha Åstrand, tidigare ordförande för Lärarförbundet, och Åsa Fahlén, tidigare ordförande för Lärarnas Riksförbund, ska dela på ledarskapet i det nya lärarfacket. En ny ordförande och förbundsstyrelse väljs på den första kongressen i maj 2024. Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet och Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbund. Foto: Anders Wiklund/TT

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund går samman i den nya fackliga organisationen Sveriges Lärare. Förbundet blir nu Sveriges tredje största förbund.

Från och med den 1 januari 2023 har Sverige ett nytt storfack. Det stod klart på lördagen då både Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds kongresser röstade för ett sammangående. Den nya organisationen kommer att kallas Sveriges lärare och ingå som medlemsförbund i Saco. 

– Lärarnas Riksförbund har efter en intensiv debatt och med en stark medlemsopinion i ryggen valt väg. En överväldigande majoritet har nu gjort bedömningen att lärarna har mycket att vinna på en gemensam organisering. Vi kommer nu med stor entusiasm och med full kraft att gå in i det nya förbundet. Vi tar med oss den tydliga fackliga röst som Lärarnas Riksförbund stått för in i det nya, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén i ett pressmeddelande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga