Signerat #37/2022

Snart ska arbetarklassen börja torka medelklassens tårar

Foto: Privat, Dan Hansson / TT

“Foodora, Uber Eats, Bolt, Yepstr, Voi, TaskRunner, Tiptapp. Kärt barn har många namn och bekvämligheten går alltid först. Att slänga överklassens skräp och sopor är nu en ny bisarr vardag.” Arbetarens Yasmine Abdullahi om gigekonomin och hur svartarbete appifieras.

Är du lite glad i hatten en sen lördagskväll och vill komma hem till din säng snabbt? Inga problem, det står en chaufför nedanför gatan som är redo att köra dig. Därefter, lämna ett omdöme precis som du brukar säga till kyparen att maten smakade bra.

Foodora, Uber Eats, Bolt, Yepstr, Voi, TaskRunner, Tiptapp. Kärt barn har många namn och bekvämligheten går alltid först. Dagens konsumtionsvanor hos medelklassen är utöver det vanliga. Sådana här marknadsplatser, där arbetsvilliga privatpersoner delar med sig av allt från sina muskler till att köra dig hem berusad blir allt mer populärt och omfattande.

Resultatet blir en förutsägbar spelplan där osäker anställning har blivit det nya normala hos arbetarklassen. Det finns ingen trygghet, däremot finns stressen. Någon annonserar ut att de behöver hjälp med att få föremål flyttade, och snabbt som attans ska någon komma dit och utföra arbetet.

Att slänga överklassens skräp och sopor är nu en ny bisarr vardag.

Även om företagen gärna talar om fördelarna med att kunna frilansa och att de öppnat ett utrymme där det går att hoppa in i ett fordon, göra en hushållssyssla i ett villakvarter och omedelbart tjäna pengar – har den snabba globala spridningen av snabba jobb blivit smutsigare. Att slänga överklassens skräp och sopor är nu en ny bisarr vardag.

En omtalad delningstjänst som dominerat reklamannonserna i tunnelbanan senaste tiden är Tiptapp, som är en app där privatpersoner lägger upp annonser med föremål de vill få flyttade och skräp som ska till soptippen. Bekvämlighet och snabbhet utlovas. Användarna som lägger upp annonsen skriver också hur mycket de är villiga att betala för det. Hämtarna, som de heter, konkurrerar om annonserna som läggs upp och som tack för kontaktförmedlingen tar Tipptapp en transaktionsavgift på 25 procent.

När pandemin slog till hårt uppmanade Tiptapp i ett mejlutskick till sina prenumeranter att använda appen om en vill ha matvaror levererade hem till sig. Konstigt nog räknade cheferna inte in sina anställda i den här ekvationen. Matleveranserna ska levereras villkorslöst, till överklassens landställen så att de inte insjuknar. Arbetarens hälsorisker var inte något att bry sig om.

Extrema villkor och tungt arbete till låg lön. Dessvärre vill företaget inte heller se dig som anställd, vilket innebär att arbetstagarna saknar grundläggande skydd. Utöver detta styr Tiptapp vilka jobb som passar och kan även frysa ditt konto om du exempelvis väljer att inte ta dina uppdrag.

På hemsidan Trustpilot där recensioner trillat in från kunderna understryker Tiptapp hur de kan jämföras med en marknadsplats som Blocket. När de kritiseras för att ha dåliga villkor kontrar kundtjänsten ofta med svaret att det inte är ett jobb.

“Allt är ett eget val i en digital anslagstavla som vi tillhandahåller. Vi förstår inte riktigt hur vi kan utnyttja någon genom att tillhandahålla en plattform som användare kan välja att använda eller inte.” är ett svar de gav till en mycket missnöjd kund i vintras.

Det är så här man appifierar svartarbete. Står vi inför en framtid där arbetarklassen ska börja torka överklassens tårar när de inte orkar få ihop sitt livspussel? Var god och släng dina egna sopor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga