Inrikes #34/2022

Kyrkan uppmanade till strejkbryteri

På en post på hemsidan uppmanar kyrkan till strejkbryteri
Kommunals stridsåtgärder inleddes i fredags och berör samtliga medlemmar som är anställda inom Svenska kyrkan. Foto: Johan Nilsson/TT, Skärmavbild

Kommunal har inlett sina stridsåtgärder mot Svenska Kyrkan och fler fack står i startgroparna för att ansluta. I samband med att strejken inleddes uppmanade kyrkans arbetsköparorganisation till strejkbryteri och krävde att alla strejkande skulle återvända till arbetet. Men plötsligt drog de tillbaka uppmaningen. 

I fredags löste Kommunals konfliktvarsel mot Svenska Kyrkan ut och på flera platser lade anställda ned arbetet. Samma dag lämnade Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation, SKAO, in en så kallad fredspliktsinvändning där de krävde ett omedelbart slut på strejken.

I det bifogade meddelandet uppmanade SKAO de anställda, i skarpa ordalag, att återvända till arbetet. Utöver det uppmanades kyrkorna att kräva av de anställda att avbryta strejken. Om inte uppmanades andra anställda att agera strejkbrytare.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga