Bok #34/2022

Systrar i bokhyllan och i hjärtat

Anna Jörgensdotter har skrivit en bok om systerskap genom tid och rum. Foto: Sara Mac Key

I romanen Systrarna har författaren Anna Jörgensdotter skapat ett mästarprov som tar plats och lyssnar på en och samma gång. En sträckläsarbok som vill stå kvar i bokhyllan för många fler läsningar.

Ja, så klart är Anna Jörgensdotters Systrarna en roman som man skulle velat ha haft i handen som väldigt ung, och sedan som en följeslagare under resten av kvinnolivets alla åldrar. Den har likhet med de böcker som varit viktiga under min uppväxt om olika väninneskap och kärleksrelationer. Som Gun-Britt Sundströms Maken (förstås), Annie Ernaux självbiografiska berättelser, Sonja Åkessons dikter, Kathy Acker, Virginia Woolf, Moa Martinson, Duras – bara några av dem som hon refererar till som ”systrar” och för samtal med, och som utges om och om igen, tidlösa som de är.

Här finns också en rad nya bekantskaper som man blir nyfiken på. Jörgensdotter har tidigare visat att hon behärskar tidsresorna, kan skildra möten över generationer, och här glider hon till fulländning genom tid och rum som hör samman med de kvinnor hon behöver samtalen med. Hon visar också att de möten hon söker inte bara är till egen tröst och styrka, hon kan själv vara en tröst för dem som sedan länge är borta.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga