Debatt #34/2022

Debatt: “Arbets­mark­nads- och om­ställ­nings­politik går inte att skilja åt”

Jonathan Lange vill se fackligt engagemang i klimatomställningsfrågan
Jonathan Lange är aktiv i nätverket Omställning underifrån och i Sundsvalls LS. Foto: Johan Nilsson/TT, privat

"Fackföreningar ska fokusera på arbetsmarknadsfrågor men kan inte isolera sig från frågor om hur samhället i övrigt organiseras. Därför behövs strukturer för samverkan mellan fackförbund och andra sociala rörelser inom bland annat omställningsfrågor." Det skriver Jonathan Lange, aktiv i nätverket Omställning underifrån och i Sundsvalls LS av SAC, i en debattartikel i Arbetaren.

“LO använder som regel inte strejkvapnet för påtryckningar i olika politiska frågor, hur viktiga och angelägna de än är, och vi tror inte att en arbetsnedläggelse skulle föra oss närmare en lösning på klimatfrågan”. Så skrev LOs andre vice ordförande Berit Müllerström till tidningen Arbetet (25/7-2019) som svar på frågan om LO-facken skulle delta i Fridays for Futures klimatstrejk.

Varför skulle arbetare förvägra arbetsköparen sin arbetskraft i så kallade politiska frågor i allmänhet och i klimat- eller omställningsfrågan i synnerhet? Som syndikalist och omställare håller jag inte med Müllerström.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga