Utrikes #17/2022

Migrationen en av de stora frågorna för Chiles nya president

Mane, Daniela, Sebastián, Plácida och Cecilia arbetar på ett studenter för migranter i Santiago. Vid centret får nyanlända venezuelaner hjälp att söka jobb, men också stöd för att kunna inleda en process för att få uppehållstillstånd landet. Foto: Orlando Milesi/IPS

Chiles tillträdande regering under den nya vänsterpresidenten Gabriel Boric kommer att ställas inför flera utmaningar. Den fortsatt stora inflyttningen av papperslösa migranter från Venezuela är en av de stora frågorna.

Migrationen till Chile från krisens Venezuela har kantats av en växande främlingsfientlighet – men också av solidaritet. Klart är att frågan blir en av de största som landets nya regering måste hantera efter att den tillträder den 11 mars.

Det unga paret Brenda och Jaiden är bara en av många venezuelanska familjer som på senare tid har tagit sig till Chile utan giltiga dokument, via orten Colchane som ligger på gränsen till Bolivia. Brenda var höggravid när hon i början av februari anlände till Santiago tillsammans med sin man Jaiden deras lilla son.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga