Analys #3/2022

Kapitalism med sovjetiskt ansikte

Porträtt på landets tidigare president Nursultan Nazarbajevs, som efter 2019 varit ordförande i landets säkerhetsråd, invid stadshuset i Almaty. Demonstranterna vill bland annat se hans fullständiga avgång från maktpositioner i landet. Foto: Vasily Krestyaninov/ TT

Medan ryska stridsvagnar hjälper Kazakstans regim att återta kontrollen i landet är det lätt att glömma att regimens plundring av landets resurser möjliggjorts tack vare stöd från Väst. Volodya Vagner om protesterna i Kazakstan.

Kazakstan har länge ansetts vara en av de postsovjetiska stater som lyckats bäst efter självständigheten från Sovjet, där den blomstrande olje- och gasindustrin har levererat en tillväxt betydligt större än i många av dess grannländers. Under president Nursultan Nazarbajevs auktoritära styre mellan 1991 och 2019 var landet inte fritt men ”open for business”, liksom stabilare än många andra länder i regionen.

2019 bestämde sig en åldrande Nazarbajev för att dra sig tillbaka. Han lämnade över presidentämbetet till en betrodd efterträdare, Kasym-Zjomart Tokajev, men behöll viss makt som ordförande för säkerhetsrådet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga