Debatt #101/2021

“Välkommen till jobbet Ernkrans – vi finns här för dig”

År 2020 hade endast 0,5 procent av Sidas insatser personer med funktionsnedsättning som primär målgrupp. Sverige gör alldeles för lite. Det skriver Jesper Hansén, generalsekreterare för My Right, i ett öppet brev till biståndsministern Matilda Ernkrans. Foto: MyRight/Duygu Getiren/TT

“Vi hoppas att du ska ta chansen och göra något som ingen av dina företrädare gjort: se till att Sverige tar ledartröjan i arbetet med fattigdomsbekämpning och internationella funktionsrättsfrågor”. Det skriver Jesper Hansén, generalsekreterare för organisationen MyRight, i ett öppet brev till nya biståndsministern Matilda Ernkrans.

Hej Matilda Ernkrans!  

Även om det gått några veckor vill vi säga varmt välkommen till jobbet! Vi hoppas att du ska ta chansen och göra något som ingen av dina företrädare gjort: se till att Sverige tar ledartröjan i arbetet med fattigdomsbekämpning och internationella funktionsrättsfrågor. 

Som du kanske redan vet är det så många som 20 procent av världens allra fattigaste som har en funktionsnedsättning. Och antalet förväntas öka. Personer med funktionsnedsättning världen över utsätts för en omfattande diskriminering och allra värst är det för flickor och kvinnor.

Människor som lever i fattigdom och har en funktionsnedsättning har ofta mycket liten möjlighet att påverka och bestämma över sitt eget liv. Fattigdomen gör det svårare att ställa krav som ger tillgång till vård, hjälpmedel, sysselsättning och delaktighet.  

Bara var tredje barn med funktionsnedsättning går i skolan. I många grupper är andelen så låg som en av tio. Utbildning är helt avgörande för att kunna ta sig ur fattigdom. Det vet inte minst du som jobbat med högre utbildning och forskning. När en person utesluts från både utbildning och arbete blir det svårare att ta sig ur fattigdom. Många blir beroende av sina anhöriga. Det är heller inte ovanligt att barn, unga och vuxna tvingas leva isolerade på institution, helt fråntagna värdighet, möjligheter och mänskliga rättigheter.  

Jesper Hansén, generalsekreterare MyRight Foto: My Right
Jesper Hansén, generalsekreterare MyRight Foto: My Right

Trots detta gör Sverige väldigt lite. År 2020 hade endast 0,5 procent av Sidas insatser personer med funktionsnedsättning som primär målgrupp. Och endast ett fåtal av alla de strategier som styr Sveriges internationella utvecklingssamarbete nämner personer med funktionsnedsättning. 

Här kommer du in. Sverige behöver öka antalet insatser, synliggöra målgruppen i strategier och andra styrdokument, och inte minst öka kunskapen hos dem som jobbar med frågan.  

Vi vet att det är mycket på jobbet. Därför har vi förberett en snabbkurs om funktionsrätt och fattigdomsbekämpning för dig. MyRight har 40 års erfarenhet av att jobba för rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Anledningen till våra framgångar är att all vår verksamhet utgår från dem det berör – personer med funktionsnedsättning som lever i fattigdom. Det är de som är aktörer och det är deras egna erfarenheter, behov och perspektiv som leder arbetet. 

Vi ser fram emot att samarbeta med dig. Det finns så mycket att göra. Och så många möjligheter. 

Hälsningar,

Jesper Hansén, generalsekreterare MyRight 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga