Inrikes #96/2021

KD-politiker höll barnen hemma från ”förvriden” teater

Pressbild ur föreställningen Lust. Pjäsen visas för högstadielever och tar upp tankar om den egna kroppen, puberteten, samhällets normer och rätten att bestämma över sig själv och sin egen sexualitet. Fotograf: Leonard Stenberg/Pantominteatern

Den tidigare kommunpolitikern och ordföranden i Kristdemokraternas valnämnd i Pajala, Magnus Gustafsson, vägrade låta sina barn se en teaterföreställning med hbtqi-tema och höll dem därför hemma från skolan. På sociala medier uppmanade han även andra att göra samma sak, trots att det bryter mot lagen om skolplikt. Nu får han stöd från personer högre upp i partiet.

– Det där är bara svammel och jag vill inte prata med dig eller din tidning, säger Stig Töyre som är distriktsordförande för Kristdemokraterna i Norrbotten när Arbetaren ringer upp.

Det var i torsdags förra veckan som den nu avhoppade kristdemokraten Magnus Gustafsson ilsknade till. I ett upprört inlägg på sociala medier uppmanade han föräldrar till barn på Gårdsbyskolan i Korpilombolo att hålla dem hemma i samband med att de skulle se en visning av pjäsen ”Lust” under en resa till Pajala.

”Imorgon är det tänkt att åk 6-9 från Korpis ska åka till Pajala på teater. Jag rekommenderar alla föräldrar att ta sig en funderare på om ni tycker att teatern överensstämmer med läroplanens intentioner om värdeneutral undervisning. Jag tycker inte det och mina barn stannar hemma” skriver Magnus Gustafsson i ett facebookinlägg. 

Teaterföreställningen sätts upp av Pantomiteatern och handlar om tre ungdomar som under ett sommarlov utvecklar någon form av triangelrelation. Föreställningens syfte är, enligt manusförfattaren Sara Kander, att belysa kärlek mellan unga personer. Pjäsen visas för högstadielever och tar upp tankar om den egna kroppen, puberteten, samhällets normer och rätten att bestämma över sig själv och sin egen sexualitet.

Något som alltså blev för mycket för Magnus Gustafsson som fram till alldeles nyligen var aktiv lokalpolitiker i Kristdemokraterna i Pajala.

Själv säger han dock till Svt Norrbotten att han agerade som förälder och inte som politiker när han valde att hålla sina barn hemma från skolan. Och nu får han medhåll från flera andra högt uppsatta Kristdemokrater i regionen.

– Det här handlar om en stackars förälder som vill få andra att tänka till. Men jag vill som sagt inte vara med i er tidning för jag vet hur media hetsar och vinklar och jag som politiker har ingenting att göra med hur föräldrar agerar gentemot skolan, säger Stig Töyre innan han lägger på luren.

Det är upp till föräldrarna att välja om om barnen ska få se teatern. Vi ska inte demonisera hbtqi-folk men det  viktiga är att vi behåller kärleken mellan man och kvinna som norm.

Leif Gramner, kristdemokrat och kommunstyrelsens vice ordförande i Pajala

Enligt honom har Magnus Gustafsson lämnat sina uppdrag i partiet men på Kristdemokraternas hemsida står han dock fortfarande kvar som ordförande i valnämnden. 

Men trots att det enligt lagen råder skolplikt så får uppmaningen till skolk starkt stöd även från andra håll inom KD.

– Det är upp till föräldrarna att välja om om barnen ska få se teatern. Vi ska inte demonisera hbtqi-folk men det  viktiga är att vi behåller kärleken mellan man och kvinna som norm, säger Leif Gramner som är kristdemokrat och kommunstyrelsens vice ordförande i Pajala till tidningen Pajalabladet.

Där förklarar han också att han tycker ”det är tid att de kristna tar bladet ur munnen”.

– Nu låtsas vi vända på hela systemet och förvrider det som naturen skapat, säger Leif Gramner samtidigt som han för tidningen påpekar att mycket av det dåliga måendet i samhället beror på att det saknas bra normer att hålla sig till. 

Joakim Isaksson Markström från RFSL i Luleå är själv uppvuxen i Korpolombolo och han är starkt kritisk till den före detta KD-politikern höll sina barn hemma från skolan. Foto: RFSL
Joakim Isaksson Markström från RFSL i Luleå är själv uppvuxen i Korpolombolo och han är starkt kritisk till den före detta KD-politikern höll sina barn hemma från skolan. Foto: RFSL

Uttalandet får nu hård kritik från flera håll och en av de som reagerat kraftigt är Joakim Isaksson Markström, själv uppvuxen i Korpilombolo där kristdemokraterna är andra största parti, och nu ordförande i RFSL Luleå.

– Det här skapar signaler om att det är någonting fel med att vara homosexuell. Många av de kommentarer jag läst på nätet de senaste dagarna från de här vuxna individerna handlar om att alla är lika och ska ha det bra. Men någonstans jobbar man ju år motsatt håll och håller barnen hemma från skolan när det är dags för en sådan här teater, som inte bara handlar om hbtq. Den handlar om viktiga saker som kroppen, känslor, puberteten och om att bli en ung vuxen och någonstans upprätthåller man ju de farliga normer som finns och visar att den här kunskapen är farlig att ta del av och jag tycker att det är förjävligt rent ut sagt, säger Joakim Isaksson Markström till Arbetaren.

Men trots uppmaningen till skolk och att Magnus Gustafsson faktiskt höll sina barn hemma möts han knappast av någon hård kritik från den kommunala Gårdsbyskolans rektor Roger Kero. Tvärt om.

– De barnen som varit hemma har fått hemundervisning. De har gjort annat skolarbete som inte är kopplat till föreställningen, säger Roger Kero till Svt Norrbotten.

Han berättar att liknande saker inträffat förr i samband med bland annat luciafiranden och dans på skolan.

Enligt uppgifter till Arbetaren är både rektorn Roger Kero, Magnus Gustafsson och flera andra kristdemokrater i kommunen medlemmar i samma konservativa laestadianska väckelserörelse som sedan många år är starkt förankrade på orten.

Arbetaren har flera gånger sökt Roger Kero, både via skolan och på hans privata telefon, dock utan resultat.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga