Radar #95/2021

Europeisk frihet med förhinder

Lager av taggtråd och en skylt som säger "statsgräns" på tre olika språk.
EU:s yttre gräns består i dag av tusentals kilometer av stängsel och taggtråd. Här vid gränsen mellan Ungern och Serbien 2019. Foto: Darko Vojinovic/TT

EU:s så kallade fyra friheter blev i stället fem begränsningar av friheten. Den utlovade fria rörligheten har bland annat lett till såväl en välbevakad yttre gräns som mer övervakning. De som varnade för utvecklingen redan i slutet av 1990-talet kallades för alarmister. Nu har farhågorna besannats, skriver Janne Flyghed, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

För nästan ett kvartssekel sedan, närmare bestämt 1998, medverkade jag i en antologi med titeln Gränslös övervakning. Schengen, Europol och europeiskt polissamarbete. Den gavs ut av SAC:s förlag Federativs och handlade om konsekvenserna av Sveriges medlemskap i EU 1995. Övriga medverkande var Nicholas Busch, Thomas Mathiesen och Magnus Hörnqvist.

Vi beskrev vad som fram till dess hade skett sedan EU-inträdet samt de framlagda planerna för EU-projektets kommande utveckling. Fokus låg på de centrala så kallade fyra friheterna: fri rörlighet för kapital, varor, tjänster och personer.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp