Utrikes #87/2021

Företag under arbetarkontroll stöttar varandra

– Ett arbetarkontrollerat företag står alltid på två ben, dels produktionen och affärsverksamheten dels den politiska kampen, säger Eduardo Ayala på det kooperativt ägda tryckeriet Madygraf. Foto: Jon Weman

Tryckeriet Madygraf i Buenos Aires-förorten Garín representerar en ny generation av arbetarkontrollerade företag. Det ockuperades och övertogs 2014, efter ägarnas försök att tömma det och koncentrera hela sin sydamerikanska produktion till Chile. 

I Madygrafs största fabrikshallar är de mest avancerade pressarna stora som en mindre villa. En produktionslinje har plåtskalet bortkopplat och mekaniker går igenom dess komplicerade innanmäte. Andra maskiner står stilla. Liksom för andra arbetarkontrollerade företag står juridiska hinder i vägen för dem att sälja av tillgångar.

Madygraf tog idén om att öppna fabrikerna för lokalsamhället längre än de flesta. De skapade en idrottsplats och ett kafé på det vidsträckta fabriksområdet och ordnade konserter och andra aktiviteter för ungdomar i området. Det och mycket annat, som den nyöppnade förskolan för arbetarnas barn, fick läggas på is på grund av pandemin. 

– Vi har fått anpassa oss. Samma månad som landet gick in karantän började vi tillverka handsprit i lokalerna. Vi har också tryckt upp arbetsblad för skolbarn med hemundervisning, säger Eduardo Ayala, som förutom pressansvarig annars är försäljare.

Madygraf har också lånat ut delar sin produktionsanläggning till ett kooperativ från World Color, ett likaledes multinationellt företag som lade ned sin produktion. En hjälp till en konkurrent som man knappast skulle se mellan traditionellt drivna företag.

När jag förlorade mitt gamla jobb, efter så många år, gick jag in i en depression. Att sedan ta mig tillbaka, att lära mig att göra saker jag aldrig trodde att jag var kapabel till och att tillsammans med mina arbetskamrater skapa vårt eget projekt har varit en stor resa för mig personligen.

Edith Ferreyra, före detta maskinoperatör

– Det har från första början varit vår princip att stödja andras kamper. Ett arbetarkontrollerat företag står alltid på två ben, dels produktionen och affärsverksamheten, dels den politiska kampen, säger han.

Den kanske största framgångssagan hittar man någon timmes väg därifrån i en annan förort, ett omfattande komplex bakom en marmorfasad: Farmacoop, tidigare Argentinas största inhemska läkemedelsbolag och numera världens såvitt känt enda arbetarkontrollerade farmaceutiska laboratorium. 

När de tidigare anställda på Farmacoop, efter flera års kamp, till slut fick igenom kollektiviseringen hade covid-19 redan slagit till. Pandemin gjorde det givet vilka produkter de skulle börja satsa på: handsprit, alkogel och desinfekterande handkräm. 

2021 kom sedan en ny historisk framgång: kooperativet blev först i landet att producera snabbtest för covid-19, i samarbete med universitet i La Plata. Testet används i dag runt om i hela Argentina och kommer eventuellt också att exporteras till grannländer. Det är en process som kräver stor hygien och noggranhet, speciellt i det slutna rum där pappersremsorna prepareras under kontrollerad luftfuktighet. 

– När jag förlorade mitt gamla jobb, efter så många år, gick jag in i en depression. Att sedan ta mig tillbaka, att lära mig att göra saker jag aldrig trodde att jag var kapabel till och att tillsammans med mina arbetskamrater skapa vårt eget projekt har varit en stor resa för mig personligen, säger Edith Ferreyra, som varit maskinoperatör på det gamla företaget sedan hon slutade skolan på 1980-talet, men numera är kooperativets produktionsansvariga.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga