Bok #69/2021

Underhållande men inte ofarlig

Nils Bejerot visste hur man skulle tas med medierna, här poserar han på Sergels torg, "Plattan", känd bland annat som plats för narkotikaförsäljning, 1980. Foto: Owe Sjöblom/TT

En ny bok berättar om psykiatern Nils Bejerot och hans exempellösa kändisstatus med tanke på ett egentligen oglamouröst arbetsområde. Han stod på topp under 1970–80-talen och avled 1988, men än i dag är hans namn ett rött skynke för många som engagerat sig i narkotikaproblemet från ett eller annat håll.

Faktaboken Nils Bejerot och den svenska narkotikapolitiken är boken jag inte visste hur mycket jag längtade efter. Ovanligt tunn för att vara en biografi där det vanliga i nyare exempel, som Selma Lagerlöf, Vilhelm Moberg, Carl Michael Bellman, Ellen Key, Karl XII och andra svenska kulturikoner bestått av upp till 700 sidor. Dessutom innehållande en överblick av hans socialpolitiska inflytande är den exakt vad som behövs för att ringa in en av de stora gaphalsarna som ändå kanske hade en poäng. Jag skriver kanske eftersom författaren, samhällsforskaren Björn Johnson påvisar hur en hel del av Bejerots tvärsäkert framlagda rön verkade ha ganska svaga bevis bakom sig. Bejerot var bra på att kritisera ”flummet” hos andra aktörer inom narkotikabekämpningen men visar sig sämre på att vidimera sina egna teser. Men han var fantastisk på att knyta kontakter och skaffa genomslag hos polis, politiker och medier.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984