Minnesord #69/2021

Mikis Theodorakis – med verklig politisk och musikalisk tyngd

Mikis Theodorakis engagerade sig politiskt fram till nyligen, i torsdags avled han 96 år gammal. Här under en demonstration i centrala Aten mot israeliska attacker på palestinska områden i september 2003. Foto: Aris Messinis/TT

Den grekiske författaren, poeten, kompositören, musikern, aktivisten och politikern Mikis Theodorakis har avlidit den 2 september, 96 år gammal.

Michail "Mikis" Theodorakis blev genom sin person en bro till det grekiska folket under 1960- till 1973 då militärjuntan styrde ett relativt slutet Grekland (detta samtidigt som både Portugal och Spanien regerades av fascistiska diktaturer). Regimens metoder var fängslande av misstänkta – barn, unga och gamla. Tortyr och avrättningar skedde summariskt och radikala krafter tvingades i exil.

Mikis Theodorakis musikaliska verk bidrog till att föra ut den politiska kampen mot juntan till allmänheten. Hans musik anknöt till den klassiska grekiska traditionen med traditionella instrument men han blandade också in ”folkliga” instrument som bouzoki vilket betraktades av vissa som kontroversiellt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga