Inrikes #68/2021

Nya krav mot Nordiska Golv

I förra veckan skickade fackföreningen en förhandlingsframställan till Nordiska Golv.  Foto: Privat/Iso Lindh

Fackföreningen Stockholms LS riktar nya krav mot Nordiska Golv. Detta sedan ytterligare en medlem ska ha blivit lurad på delar av lönen och jobbat sju-dagarsveckor. Medlemmen vittnar om samma förhållanden som Arbetaren tidigare avslöjat pågått på företaget i över tio år.

I maj avslöjade Arbetaren hur byggföretaget Stockholm Nordiska Golv och Bygg systematiskt, under minst 10 år, lurat sina anställda på stora delar av lönen och erbjudit villkor långt under nivåerna i det kollektivavtal företaget har med Byggnads. Sedan dess har det fortsatt komma in vittnesmål till tidningen från tidigare anställda på företaget, men tidigare anställda har också kontaktat facket. Nu riktas ytterligare krav mot Nordiska Golv från den syndikalistiska fackföreningen Stockholms LS av SAC. 

– Vi blev inte förvånade. De verkar ha haft samma upplägg i ett decennium. Det måste finnas hundratals människor därute som har arbetat under samma villkor, säger Emil Boss, facklig sekreterare på Stockholms LS. 

Man har fått lön som är långt lägre än byggavtalet och det har gjorts godtyckliga löneavdrag. Lönedumpning, helt enkelt.

Emil Boss, extern ledarskribent på Arbetaren

De nya kraven gäller en man som, enligt uppgifter Arbetaren tagit del av, arbetat på företaget mellan februari 2020 och mars i år. Hans berättelse av de villkor han känt sig tvingad att arbeta under stämmer väl överens med den bild som Arbetaren redan kunnat ge utifrån vittnesmål från 17 tidigare anställda, skriftliga dokument, fotografier och dokumenterad kommunikation. Utöver de godtyckliga löneavdragen varje månad uppger mannen att han arbetat sju dagar i veckan på en rad namngivna projekt runt om i landet. 

I förra veckan skickade fackföreningen en förhandlingsframställan till Nordiska Golv. 

– Vi har ytterligare en byggnadsarbetare som har blivit lurade på stora summor i lön. Beskrivningen är densamma som alla de 18 andra. Man har fått lön som är långt lägre än byggavtalet och det har gjorts godtyckliga löneavdrag. Lönedumpning, helt enkelt, säger Emil Boss, som också är extern ledarskribent på Arbetaren.

Under innevarande år och förra året har fackföreningen drivit sammanlagt 20 medlemmars krav på uteblivna löner gentemot företaget. I juni i år, efter en långdragen konflikt, träffades en överenskommelse om löneutbetalningar till 15 av medlemmarna. Två medlemmars ärenden avgjordes redan tidigare under året. Men än återstår, utöver det nytillkomna kravet, lönekrav från två arbetare på hundratals tusen kronor vardera. 

– När det gäller de här 20 byggnadsarbetarna så är det viktigt att förstå att det inte är ett arbetslag som har blivit lurade. Det handlar om arbetare som arbetat i olika delar av landet som talar olika språk och som jobbat under olika tidsperioder. Det säger oss att det här är bara toppen på ett isberg som vi företräder.

Enligt Emil Boss kommer två medlemsärenden att lämnas över till Arbetsdomstolen under de närmaste dagarna. Det blir femte gången företagets ägare står inför rätta i AD.  

Arbetaren har sökt företagets vd och ägare, Christian Erdal, för att erbjuda honom möjlighet att bemöta uppgifterna. Han har inte återkommit. Christian Erdal har tidigare generellt förnekat att oegentligheter förekommer i företaget. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga