Utrikes #66/2021

”Vi lever och kämpar”

Flera demonstranter greps i samband med protesterna som bröt ut den 11 juli. Foto: Ramon Espinosa/ TT

För en dryg månad sedan gick kubaner ut på gatorna i protest mot landets makthavare. Arbetaren mejlar med anarkister i Kuba och får deras bild av läget i landet.

Den 11 juli gick tusentals kubaner ut på gatorna i vad som var en av de mest omfattande protesterna på decennium. Protesterna riktades mot regeringen som i sin tur menade att demonstranterna bestod av mercenarios – kontrarevolutionära konspiratörer styrda från USA. Men alla regeringskritiker är inte mercenarios, de menar anarkisterna i Taller Libertario Alfredo López som snarare ser fattigdom, akut matbrist och en ökad prekarisering under pandemin som bakomliggande orsaker till protesterna.

Men vilka är Taller Libertario Alfredo López, TLAL? I och med bildandet år 2012 var det den första anarkistiska organisationen på Kuba på årtionden. Gruppen är baserad i Havana och döpt efter anarkisten Alfredo López som var med och grundade anarkosyndikalistsiska Confederación Nacional Obrera de Cuba (CNOC) – nationella arbetarkonferadationen. CNOC existerade mellan 1925 och 1939 och hade som mål att ena kubanska arbetare under en och samma facklig organisation, men blev snart förtryckta av dåvarande styre. Alfredo López avrättades på order av den kubanske diktatorn Gerardo Machados 20 juli 1926.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga