Inrikes #59/2021

“Våra medlemmar ska inte väljas bort”

Ungefär hälften av de kliniker som DN:s reportrar kontaktade tillät patienter att välja "etniskt svenska" läkare och tandläkare. Bland dessa finns bland annat det privata vårdföretaget Kry. Foto: Johan Nilsson/Anders Wiklund/TT

I samtliga regioner i Sverige finns det vårdgivare som går med på patienters önskemål om att vårdas av "etniskt svenska" läkare eller tandläkare. Det framkommer i en granskning som gjorts av Dagens Nyheter.
– Vi vet att våra medlemmar utsätts för rasism och att en del blivit utsatta upprepade gånger. Våra medlemmar ska inte väljas bort, säger Niki Shams, ordförande för Läkarförbundet student, till Arbetaren.

I den uppmärksammade granskning som Dagens Nyheters reportrar gjort, ringde de upp 120 offentliga och privata vårdgivare där de utgav sig för att vara patienter som vill lista sig hos vårdgivaren. I samband med det bad de om att få en "etniskt svensk" - eller “svensk-svensk” - läkare och tandläkare. Ungefär hälften av vårdgivarna gick med på önskemålet, och flertalet vårdgivare gav instruktioner till hur en patient kan undvika läkare med utländsk bakgrund. För att påvisa läkarens bakgrund nämnde flera kliniker sin personal vid namn. 

Akutläkaren Jalal El Ali berättar till DN om en patient som vägrat hjälp av honom till följd av hans bakgrund. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga