Utställning #58/2021

Hemlig kärlek i Stockholm

Fotografen Yang Guoweis fotoserie Post-80s visar upp ungdomar som utmanar och har en öppnare syn på sexualitet. Foto: Yang Guowei

Fyra kinesiska konstnärer utforskar identitet, sexualitet och normer i en utställning som öppnar den 26 juli på Gustav Adolfs Torg i Stockholm.

Konstnärerna Yang Guowei, Jiang Qigu, Xiyadie och Wang Zi arbetar med ämnen som traditionellt är känsliga och tabubelagda att diskutera i Kina, det gäller även i högsta grad även i konsten. Fram till 27 augusti visas utställningen Secret Love åter i Stockholm efter att ha turnerat världen över sedan 2012 då den visades på Östasiatiska museet. Drygt 50 verk förvärvades av utställningen till Världskulturmuseernas samling och ett urval visas nu under en månad på Gustav Adolfs torg i ett samarbete med Stockholms stad.

Flera av konstverken bryter mot tidigare underförstådda regler och öppnar upp för nya bilder även om konstnärerna arbetar i traditionella material. Konstnären Xiyadie arbetar i pappersklipp som har en stor plats i kinesisk folkkonst, men skildrar inte kollektiva minnen utan gör istället till exempel skildringar av samkönad kärlek och sin egen väg att komma ut som homosexuell man på landsbygden, skriver Världskulturmuseerna i ett pressmeddelande.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga