Följetong #56/2021

Folkrepubliken Walmart – del 8

Foto: Iso Lindh

Walmart är världens tredje största arbetsgivare, efter USA:s försvarsdepartement och Kinas armé. Med utgångspunkt i Walmart argumenterar vetenskapsjournalisten Leigh Phillips och ekonomen Michal Rozworski för att globala företags storskaliga planerade ekonomier kan lägga grunden för en demokratisk socialism. Detta är del 8 i Arbetarens sommarföljetong.

Även om de mest lyhörda av den fria marknadens anhängare skulle kunna medge att storskalig planering verkligen pågår inom kapitalistiska företag, så insisterar de på att innovation och rationell allokering av investeringar i hela ekonomin står i absolut motsättning till varje form av mer långtgående planering. De klamrar sig fast vid sitt ursprungliga argument: att marknaden helt enkelt är en mer effektiv fördelningsmekanism och det enda sättet att skapa ”rätt” incitament för att investera eller uppfinna. Men liksom med den planering i gigantisk skala som äger rum bakom kulisserna hos företagsjättar som Walmart och Amazon så sker investeringar och innovation utanför marknaden i mycket större utsträckning än marknadens försvarare är villiga att medge, eller ens är medvetna om. 

Låt oss börja med investeringar. Att investera är, i grund och botten, att ägna en del av den ekonomiska aktiviteten idag åt att öka kapaciteten att producera mer imorgon. Även här måste företag, förutom att planera dagens produktion och distribution, göra planer för att allokera de varor och tjänster som kommer att producera ännu mer varor och tjänster i framtiden. De måste kort sagt planera investeringar: bygga fabriker som ska tillverka morgondagens prylar, sjukhusen som kommer att ta hand om morgondagens patienter, järnvägarna som ska bära morgondagens handel, och de vindkraftverk, dammar eller reaktorer som ska förse dem alla med energi. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga