Inrikes #50/2021

Ännu ett solelsföretag nobbar Elektrikerna

Solpaneler ovanför ett falurött hus och Petter Johansson, central ombudsman på Elektrikerna
Petter Johansson är central ombudsman på Elektrikerna. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Elektrikerna

Solcellsföretaget HPSolartech vägrar teckna avtal med Elektrikerförbundet. Enligt företaget har de bara tjänstemän anställda och utför inga installationer, samtidigt sökte de nyligen elektriker på sin egen hemsida. Arbetaren har tidigare skrivit om flera liknande fall där Elektrikernas avtal nobbas, ett agerande facket kallat avtalsshopping.

Om inte medlarna hinner sy ihop ett lösningsförslag till på torsdag, inleder Elektrikerförbundet då blockad mot Solcellsföretaget HPSolartech. Enligt facket har företaget blankt vägrat sätta sig i förhandlingar om avtal med facket. Företaget hänvisar till att de enbart har tjänstemän anställda och att de redan omfattas av kollektivavtalet med Unionen. Det är fel, säger facket. Arbetaren har tidigare skrivit om flera fall där Elektrikerförbundet nobbats med just det argumentet, ett agerande facket har kallat avtalsshopping. 

– Det är inte seriöst, om du använder ordet avtalsshopping har mindre betydelse, men jag har precis samma uppfattning som i de andra fallen. Att inte teckna avtal är oseriöst och vi kommer vidta de åtgärder som krävs för att teckna avtal, säger Petter Johansson, central ombudsman på förbundet.

VD för företaget, Björn Modée, ställer sig frågande till hela konflikten. Enligt honom är det här en fråga att lösa mellan facken. I verkligheten har detta väldigt lite att göra med honom överhuvudtaget.

– Jag hoppas förstås att det inte blir några stridsåtgärder. Vi har redan kollektivavtal med bland annat Unionen. Det är litegrann utanför mitt område. Det här är egentligen en facklig diskussion, säger han. 

Joel Larsson, verksamhetskretsledare i region Mitt, Elektrikerna.
Joel Larsson, verksamhetskretsledare i region Mitt, Elektrikerna. Foto: Privat

Det är enligt honom oförklarligt varför det skulle vara aktuellt med ett avtal med Elektrikerförbundet. Enligt vd:n har företaget varken några installatörer anställda eller utför några installationer. 

Men så sent som den 15 juni företaget via en annons på sin hemsida sökte installationselektriker för anställning. I annonsen, som Arbetaren tagit del av, står det: ”Som installationselektriker kommer du att få arbeta med projektering, installation/…/”. Länken på huvudsidan har nu tagits bort, men en förändrad annons ligger fortfarande kvar på dess plats. I annonsen som söker företaget nu ”projekteringselektriker” och ”installation” är struket ur arbetsbeskrivningen. 

– Nu står det att de söker säljare, men innan vi lämnade varslet sökte de installationselektriker. När vi lämnade varslet ändrade de och sökte projekteringselektriker. Nu har de tagit bort den helt. Där kan man fundera på vem som har felaktiga uppgifter, säger Joel Larsson, verksamhetskretsledare på Elektrikerförbundet. 

Skärmdump av den annons som fortfarande går att hitta på HPSolartechs hemsida, även om länken från "Karriär"-sidan är borta FOTO: Skärmdump
Skärmdump av den annons som fortfarande går att hitta på HPSolartechs hemsida, även om länken från ”Karriär”-sidan är borta FOTO: Skärmdump


Arbetaren har tidigare skrivit om hur ett annat solcellsföretag, Svea Renewable Solar AB, valde bort Elektrikerförbundets avtal till förmån för det kritiserade facket Tingvallabro Fackförening. Men också om hur flera företag i larmbranschen döpt om sina installationstekniker till säljare och betraktat de som tjänstemän som istället omfattas av Unionens avtal. Joel Larsson tror att i grunden handlar agerandet om att komma så billigt undan som möjligt. 

– Solcellsbranschen försöker få så lite kostnader som möjligt och ett avtal med oss är dyrare än med Unionen eftersom det innebär en massa extra förmåner för arbetarna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga