Utrikes #49/2021

Miljöaktivister i Kambodja dömda till långa fängelsestraff

Kambodjas kung Norodom Sihamoni
Lagen mot förolämpningar av Kambodjas kung Norodom Sihamoni används enligt människorättsorganisationer i landet för att tysta regimkritiker. Foto: Heng Sinith/AP/TT

Tre klimataktivister från Kambodja har dömts till långa fängelsestraff sedan de avslöjat hur miljöfarligt avfall dumpats i floden Tonle Sap alldeles i närheten av landets kungahus. Domen kritiseras nu från flera människorättsorganisationer som menar att det är ett sätt att tysta regimkritiker.

Den tre aktivisterna, 22, 26 och 32 år gamla, från miljögruppen Mother Nature greps i förra veckan av polisen när de arbetade med att dokumentera hur farligt avfall dumpades i floden Tonle Sap som rinner genom huvudstaden Phnom Penh. De anklagades bland annat för regimkritisk verksamhet samt för att ha förolämpat landets kungahus. På vilket vis de tre aktivisterna skulle ha förolämpat kungen Norodom Sihamoni har varken åklagare eller polis kommenterat.

Människorättsförsvarare i landet menar att lagen mot förolämpningar av kungen som infördes så sent som 2018 ofta används som ett sätt att tysta regimkritiker och opposition i det allt mer auktoritära landet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp