Film #47/2021

Medlöpare för överlevnad

Ivan Trojan som Jan Mikolášek (till vänster) inför rätta i Agnieszka Hollands film Charlatan. Foto: Edge Entertainment

Herbalisten Jan Mikolášek överlevde både nazistisk ockupation och kommunistisk regim och behandlade miljoner sjuka med sin unika förmåga. Regissören Agnieszka Holland gör hans liv till en intressant lektion i människans ansvar för varandra.

Regissören Agnieszka Holland tillhör en av världens stora regissörer, en autör och samtidigt begåvad på det där effektiva, spännande som får en att sitta klistrad framför hennes filmer. Född i Polen utbildade hon sig vid filmskolan i Prag. Hon skrev manus i åt Andrev Wajda och Krzysztof Kieslowski innan hon började regissera sjäv har efter några framgångsrika år i USA där hon var med och skapade serieundret The Wire, och har regisserat serier som The Killing, The affair, House of cards och Treme.

Tillbaka i Polen gjorde hon den brutala Villebråd, en mordhistoria med många djup och linjer som kommenterar jakt och naturens hämnd – men framför allt en äldre kvinnas styrka och kärlek. Denna blandning av känslor och effektiv spänning, samt ett intresse för hus historien kan genom sina hemligheter skapa intressanta gåtor i nutiden.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga