Litteratur #42/2021

Trovärdigt och organiskt om gåtan Kristina

Ulrika Kärnborg. Foto: Magnus Bergström

Ulrika Kärnborg har skrivit en roman om stormaktstidens drottning Kristina. En njutbar och angelägen historia som refererar till vår tid på flera sätt.

Jag har hört att det finns folk som inte ser stormaktstiden som särskilt viktig att referera till i dag. Och visst, det den inte särskilt intresserade fått med sig från skolan är nog ofta inte särskilt matnyttigt. För visst är 1600-talet med lite överspill (grovt räknat) en snårskog av krig och kalla vintrar i usla kojor och dragiga gårdar, ståndsrepresentanter, svält, sjukdomar, religionstvång, tvångsutskrivningar, plötsliga utbrott av häxjakt och en och annan klar humanistisk upptäckt och tanke som levt vidare in i vår tid.

Ulrika Kärnborgs roman Lejonburen, som rör sig kring drottning Kristinas liv, övertygar emellertid om en tidlös angelägenhet också för den mest inbilske 2000-talist. Efterson missbruk av makt, en nonchalans kring civila offer och rofferi som belöning för utförd våldsutövning knappast är något som gått ur tiden. När Axel Oxenstierna kliver omkring i det fortfarande pågående krigets ruiner "där barnen slåss om råttliken", i fredsuppgörelser efter den svenska kungens död i Lützen 1632, kunde han lika gärna vara en i de segrande makterna i en inspektion av, säg, Tyskland 1945.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp