Utrikes #40/2021

Belgisk högerradikal prickskytt på fri fot

Sedan Conings försvann har flera högerradikala demonstrationer anordnats till hans försvar i Belgien. Foto: TT

I över en veckas tid har hundratals poliser och militärer från flera länder sökt efter den högerradikale militären Jürgen Conings kring nationalparken Hoge Kampen i nordöstra Belgien. Nu tror polisen att de hamnat på fel spår och att Conings avsiktligt lämnat sin bil med vapen intill parken.

Den 46-årige belgiska militären, som är en erfaren prickskytt och som arbetat som skjutinstruktör inom militären, lämnade sitt hem i belgiska Dilsen Stokkem i Limburg på måndagsmorgonen förra veckan och har inte synts till sedan dess.

Conings lämnade efter sig ett brev i vilket han skriver att han är beredd på dödlig strid och "inte kan leva i ett samhälle där politiker och virologer tagit allt ifrån oss". Militären ska tidigare ha hotat en virolog som är chefstrateg för Belgiens hantering av coronapandemin. Conings har sedan tidigare en disciplinär dom från försvaret för sin högerextrema ideologi. Flera moskéer i Limburg har nu tillfälligt fått stänga och många fruktar en eventuell attack.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga