Utrikes #38/2021

Hamnarbetare protesterar mot israelisk vapenlast

Enligt en rapport från Weapon Watch, som kartlägger hanteringen av vapen i europeiska hamnar, hade explosivt material lastats ombord på Asiatic Island i Genua dagen dessförinnan. Foto: Privat

När fartyget Asiatic Island, som hade slutdestinationen israeliska Ashdod, lade till i hamnen i Livorno i Italien på fredagen blev hamnarbetarna varnade om att lasten innehöll explosiva ämnen. De anmälde krigsfartyget till den lokala hamnmyndigheten och protesterade mot att vapnen som hanterades i hamnen kunde användas mot den palestinska civilbefolkningen.

Det var på fredagen som fartyget Asiatic Island anlände till hamnen i italienska Livorno. Enligt en rapport från Weapon Watch, som kartlägger hanteringen av vapen i europeiska hamnar, hade explosivt material lastats ombord på samma skepp i Genua dagen dessförinnan. Fartyget hade den israeliska hamnen Ashdod som destination. 

Giovanni Ceraolo är facklig organisatör på USB, Unione Sindacale di Base, i Livorno. Han säger till Arbetaren att hamnarbetarkollektivet CALP i Genua varnade hamnarbetarna i Livorno om lasten.

– De kontaktade oss för att Weapon Watch upptäckt att vissa containrar med sprängämnen och ammunition hade lastats ombord i hamnen i Genua. Samma fartyg skulle ha passerat hamnen i Livorno på eftermiddagen vid terminalen Darsena Toscana. Vi vara rädda att vapen som skulle till Israel också skulle lastas här, vapen som skulle ha använts till att massakrera civilbefolkningen i Gaza. Vi ringde arbetarna i terminalen för att kontrollera vad de skulle lasta i vår hamn. Lyckligtvis fanns det inte något sådant material i Livorno. 

Foto: PrivatGiovanni Ceraolo, facklig organisatör på USB
Foto: Privat
Giovanni Ceraolo, facklig organisatör på USB

Han berättar att facket anmälde krigsfartyget till de lokala hamnmyndigheterna. Det explosiva materialet kunde också vara farligt för hamnarbetarnas säkerhet.

– Vi skickade en brådskande begäran om ingripande till hamninstitutionerna, för att anmäla att det också fanns ett fartyg med farlig last i vår hamn. Arbetarna var redo att protestera om vapen skulle lastas. Vi gjorde allt detta för att vi är emot krig och massakrer av civilbefolkningen. I det här fallet talar vi om staten Israels attacker mot palestinierna men det skulle vara detsamma om det handlade om ett annat krig, säger Giovanni Ceraolo.

Foto: Weapon WatchContainrar innehållande krigsutrustning på Asiatic Island
Foto: Weapon Watch
Containrar innehållande krigsutrustning på Asiatic Island

Vad kommer hända framöver?

– Tyvärr är det inte första gången. Vapen och militära fordon passerar ofta genom vår hamn. I Genuas hamn finns en tradition av att protestera mot krigsfartyg och hanteringen av vapen. Här i Livorno tänker vi inleda en sådan kampanj genom att öka medvetenheten bland hamnarbetare. Det är rätt att arbeta, men inte att vara delaktig i krig och massakrer, säger Giovanni Ceraolo.

– Vår kamp mot vapenhanteringen är en etisk fråga. Vi är mot varje form av krig och vi kräver säkerhet också för oss hamnarbetare, eftersom de här vapnen kan åsamka skada, säger en hamnarbetare som vill vara anonym till Arbetaren.

Det är inte första gången som hamnarbetare i Italien protesterar mot att krigsfartyg med vapenlast lägger till i italienska hamnar. Arbetaren har tidigare rapporterat om hur hamnarbetare i Genua våren 2019 vägrade lasta militär utrustning som skulle användas i kriget i Jemen, på det saudiska skeppet Bahri Yambo. Den gången utlystes strejk i hamnar runt om i Ligurien, och strejken fick också stöd av det stora fackförbundet CGIL.

På lördagen genomfördes demonstrationer över hela Italien i protest mot bombningarna av Gaza och i solidaritet med den palestinska befolkningen.  

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp