Utrikes #37/2021

USA: Nationalgardet kallades in vid planerad vårdstrejk

Connecticuts guvernör Ned Lamont tillsammans med två skjortklädda män med munskydd.
Connecticuts guvernör Ned Lamont auktoriserade i veckan nationalgardet att agera om en strejk skulle bryta ut på delstatens vårdboenden. Foto: John Minchillo/AP/TT

I den amerikanska delstaten Connecticut har vårdarbetare varslat om strejk som omfattar 4 000 anställda på 33 vårdboenden. I veckan kallade delstatens guvernör in nationalgardet för att ”skydda offentlig hälsa och säkerhet”. Draget kritiseras för att utgöra strejkbryteri.

Strejken skulle ha brutit ut i dag den 14 maj, men har skjutits upp till den 7 juni för att ge förhandlingarna mer tid. Konflikten handlar om löneökningar och ökad bemanning på vårdboenden där de anställda enligt tidningen Salon tjänar mellan 13 och 15 dollar i timmen. 

Tidigare i veckan auktoriserade guvernören Ned Lamont delstatens nationalgarde att agera om strejken skulle bryta ut. I ett meddelande till nationalgardets general skrev han:

”Jag auktoriserar er att omedelbart mobilisera så många medlemmar ur statens väpnade styrkor som krävs för att hälsodepartementet ska kunna skydda offentlig hälsa och säkerhet i händelse av arbetsnedläggelse eller strejk på vårdenheter.”

Nationalgardets uppgift skulle vara att övervaka att tillräcklig vård ges och om inte flytta boende till enheter med bättre bemanning. 

Draget har kritiserats för att utgöra strejkbryteri och fördömdes av fackliga ledare. 

”När guvernören kallar in nationalgardet mot en vårdstrejk, uppmanar vi honom och hans team att i stället använda de resurserna till att finansiera de tjänster som vårdarbetarna står för. Riskerna i jobbet och de låga lönerna har skapat en bemanningskris. Det är en akut fråga om rasmässig och ekonomisk rättvisa.”, ska Rob Baril, ordförande för facket SEIU, ha sagt enligt Salon.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp