Utrikes #37/2021

Drev mot kvinnliga journalister ofta organiserade

Maria Rassa med munskydd utanför domstolen.
Maria Ressa, chefredaktör för den fillippinska nättidningen Rappler dömdes 2020 till flera års fängelse för förtal efter en granskning av Rodrigo Dutertes maktutövning. Foto: Dante Diosina/AP/TT

Över hela världen drabbas kvinnliga journalister av hot och hat på nätet – men i vissa länder tvingas reportrarna även att bemöta en hotfull statsmakt. Många av de nätbaserade sexistiska kampanjer som drabbar kvinnliga journalister är organiserade – i bland med stöd av statliga aktörer som använder sig av nätverk av patriotiska nättroll och mobbar som driver på trakasserierna.

En studie gjord i samarbete mellan FN-organet Unesco och International Center for Journalists, ICFJ, visar att näthatet mot kvinnliga reportrar är ett växande problem. Rapportförfattarna understryker att det ofta handlar om samordnade attacker från extrema grupper, som syftar till att misskreditera reportrarna både privat och yrkesmässigt.

Reem Abdellatif är en framstående egyptisk-amerikansk journalist som numera bor och arbetar i Nederländerna. Dit tvingades hon flytta efter att ha arbetat för den statliga televisionen i Saudiarabien – som bara släpper igen den typ information som kungadömet vill få ut.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga