Signerat #36/2021

Folkets seger är viktig historia

Foto: TT/Jan-Åke Eriksson

I helgen sammanfaller två stora minnesdagar: Ådalshändelserna och Almstriden i Stockholm. Den 12 respektive 14 mars är dagar att minnas kamper och segrar som vunnits mot makthavare. Historien är viktig inför framtida konfrontationer.

Den 14 maj är det 90 år sedan ett demonstrationståg mot strejkbrytare i Ådalen besköts och fem personer dog. Händelserna ledde till chock och sorg hos de medverkande och deras anhöriga, och kanske hot mot andra aktivister i landet. Ändå minns vi händelserna med nästan stolthet – i engagemanget för arbetsrätt, yttrandefrihet och människovärdighet mitt i en av de svåraste perioderna i modern tid fanns en styrka att fortfarande hämta kraft ur.

Två dagar innan, den 12 maj, är det 50 år sedan Almstriden, några dagar i Stockholm då invånare i alla åldrar och samhällsklasser engagerade sig i några almar mitt i stan så pass att de konfronterade polis och stadsplanerare och lyckades förhindra nedsågningen av träden.

Två olika strider men med likheter: tillfällen där nog var nog och väl organiserade aktivister utan formell röst ändå visade att det går att förändra även redan klubbade beslut.

Ådalshändelsernas juridiska efterspel var bedrövligt, då de som beordrade skjutningarna och utförde den friades medan ”uppviglarna” dömdes till straffarbete på från några månader till två och ett halvt år. Också SAP och LO visade en obehaglig skräck inför att fördöma övervåldet – de satt ju vid maktens bord och kompromisserna och samförståndet ansågs nog nödvändiga i mångt och mycket.

Men i efterhand är det nog svårt att uppbåda någon seriös politiker eller fackföreningsengagerad som är beredd att lägga skulden på offren.

Ådalen 31 var också sista gången som militären inkallades mot en demonstration i Sverige. Organiserat strejkbryteri på det sättet som var upptakten i Ådalen blev inte heller en arbetsmarknadspraktik efter dessa konfrontationer.  På detta vis kan man kanske ändå tala om händelserna under hösten 1930 och våren 1931 i Ångermanland som en stolthetens grund för arbetarkamp som leder till resultat, samtidigt som vi sörjer offren som togs.

Almstridens seger är odiskutabelt, träden och fiket står kvar än i dag, men segern handlade förstås inte om dessa tiotalet träd, utan om att motstånd faktiskt kan göra skillnad. Eva Tillbergs och Jonas Fohlins dokumentärfilm Året var special – Almstriden (på SVT play fram till den 9 maj 2022) berättar om hur myndigheter i efterhand erkänner att de inte räknade med invånarnas engagemang.

De hade så länge fått vara ifred med rivningarna av city att de togs helt på sängen av motståndet. Motståndet blev en symbolstrid som över 200 000 stockholmare bevittnade på plats, och på en enda natt vanns segern som blev början till slutet på den totala nonchalansen gentemot de som drabbades. Så småningom uppstod andra strider i Stockholm och andra städer som hade med boende att göra – Mullvadsockupationen och senare andra bostadsockupationer i hela landet har rötter i bland annat Almstriden.

Under året kommer många att få tillfällen att minnas dessa dagar i maj för 50 år sedan, bland annat kommer Stockholms Parkteater med en stor föreställning om Almstriden i sommar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga