Utrikes #34/2021

Proud boys upplösning: “Kan komma tillbaka med nytt namn”

En medlem i högerradikala Proud boys viftar med en svart flagga med bokstäverna PB på framför Oregons parlamentsbyggnad.
Proud boys-medlemmar under en demonstration i utanför Oregons delstatsbyggnad under 2020. Nu har gruppens kanadensiska gren upplösts. Foto: Andrew Selsky/AP/TT

Den högerradikala organisationen Proud Boys upplöses i Kanada. I februari terroriststämplade den kanadensiska regeringen organisationen, vars amerikanska gren bedömts ha spelat en avgörande roll i stormningen av kapitolium. Samtidigt väcks misstanke om skenmanöver. 

Den kanadensiska grenen av den militant högerradikala organisationen Proud Boys upplöses officiellt. Det meddelar gruppen i en kommuniké och uppger att ”en juridisk strid kommer att vara för dyr och tidsödande”. 

“The Proud Boys i Kanada finns ej längre. Den som vandrar runt i Fred Perry-tröja och PB-utrustning kommer helt enkelt betraktas som posörer”, skriver den amerikanska organisationen i ett uttalande via chatappen Telegram. 

Beskedet från organisationen, vars amerikanska gren bedömts spelat en avgörande roll i stormningen av den amerikanska kongressbyggnaden den 16 januari, följer den kanadensiska regeringens terroriststämpling av organisationen i februari.

Det officiella beskedet till trots är dock inte alla experter övertygade om att organisationens drag är ett faktiskt slut på gruppens aktiviteter som även i Kanada antagit våldsamma former. Barbara Perry, direktör för Centret för hat, partiskhet och extremism vid Ontario Tekniska Universitet, misstänker att upplösningen kan vara ett taktiskt drag och i huvudsak en papperskonstruktion.  

– Min misstanke är att de kommer förvandlas till något annat. De kommer att återkomma med ett nytt namn och en aning förnyad identitet, säger hon till kanadensiska public service-kanalen CBC.

Barbara Perry säger att hon tror att några kommer lämna nätverket kring gruppen, men att ”de riktigt förhärdade” kommer att fortsätta ”sin förment rättfärdiga kamp”. Hennes inställning delas också av Peter Smith, researcher på stiftelsen Kanadensiska antihat-nätverket, som inskärper att det inte är gruppens namn eller attribut som är det verkliga hotet.

– Det är deras underliggande ideologi som gör de farliga. Huruvida de bär de där tröjorna är relativt irrelevant om ideologin förblir den samma, säger han till CBC.

Arbetaren har tidigare rapporterat om gruppen vars amerikanska gren är en del av de beväpnade högermilisgrupper som växt fram i landet under senare år. Den kanadensiska grenen har bland annat angripit flera demonstrationer för ursprungsfolks rättigheter i Kanada. I februari i år stämplades Proud Boys Kanada som terroristorganisation som utgjorde ett hot mot landets säkerhet av regeringen. Även om dess 12 lokalorganisationer inte har utfört något storskaligt dåd, så har gruppen uppvisat “oroväckande tecken på eskalerande våld”, enligt Kanadas minister för krisberedskap, Bill Blair.

Den amerikanska medborgarrättsorganisationen The Southern Poverty Law Center beskriver gruppen som en bred koalition av individer och organisationer ur den amerikanska högerradikala miljön. Medlemmarna kommer från antisemitiska, antimuslimska, nyfascistiska och uttalat nationalsocialistiska miljöer, samt den amerikanska högermilisrörelsen.

I den amerikanska organisationens officiella uttalande som på söndagen tillkännagav den kanadensiska grenens upplösande, deklarerar de att gruppen aldrig varit en vitmakt-grupp utan en antiauktoritär kamporganisation för frihet. En av dess amerikanska kärnmedlemmar, Brian Brathovd, har dock gett en annan bild av organisationens medlemmars grundsyn i den antisemitiska webradiokanal han driver under sitt alias ”Caerolus Rex”.

”Om de skulle pressas på frågan garanterar jag dig att 90 procent av dem skulle säga något I stil med ’Hitler hade rätt. Gasa judarna’“, citerar The Southern Poverty Law center på sin hemsida. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga