Inrikes #33/2021

De demonstrerar “covid-säkert”

Niklas Vanhainen med reflexväst och megafon bredvid ett demonstrationståg, samt en bild på en hög med munskydd.
Vänsterpartiet Hammarby-Skarpnäck vill ställa om i stället för att ställa in. Foto: Privat/Wikimedia commons

Vänsterpartiet Hammarby-Skarpnäck arrangerar i år minidemonstrationer på 1 maj, för att kunna demonstrera trots rådande restriktioner. Arbetaren ställer tre frågor till Niklas Vanhainen, som är med och arrangerar demonstrationerna.

Ni kommer att 1 maj-demonstrera trots pandemin, hur ska ni göra för att det ska vara säkert?

– Alla som går med måste föranmäla sig och vi delar upp deltagarna i grupper om max åtta. Grupperna är utspridda över hela stadsdelen. Varje grupp har en ansvarig som ser till att gruppen inte överskrider gränsen och att alla håller avstånd inom gruppen. De får också instruktioner om hur de ska agera om det trots allt dyker upp fler än de som anmält sig. Vi är utomhus och håller avstånd, men som ett extra lager så delar vi även ut munskydd i grupperna och uppmanar deltagarna att bära dem.

Varför kändes det viktigt att demonstrera trots rådande restriktioner?

– De stora regressiva politiska reformerna har inte stannat upp under pandemin när folklig opinionsyttring och motstånd varit svår. Regeringen planerar fortfarande att inskränka arbetsrätten, regeringen planerar fortfarande att införa marknadshyror. Därför kändes det viktigt att visa att solidariteten och motståndet inte somnat in under pandemin.

Vilka frågor vill ni lyfta i år?

– Den centrala parollen är jobb, jämlikhet och framtidstro. Vi har inte bestämt nån specifik lokal paroll, men stora frågor som är överhängande just nu med stora utredningar som kommer under maj är som sagt marknadshyror och inskränkningen av las. Vi är fortfarande långt ifrån att möta våra åtaganden under Parisavtalet och klimatkrisen blir alltmer överhängande. Här lokalt i vår stadsdel har vi även bland annat drivit att vi åter ska anställa personal i parklekarna och att vi ska ta sophanteringssystemet här på Skarpnäcksfältet som länge krånglat i kommunal ägo. Ombildningarna har också varit en stor lokal fråga där vi varit aktiva som knyter an till bostadsfrågan. Det är svårt att lyfta ett fåtal specifika frågor när så mycket händer.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga