Inrikes #32/2021

Rapport: covid-ersättning nekas trots trolig jobbkoppling

Genom att begränsa antalet yrkeskategorier som kan komma att bli aktuella för ersättning, främst till vårdpersonal, har också det huvudsakliga syftet med arbetsskadeförsäkringen åsidosatts på flera punkter. Foto: Hasse Holmberg/Jessica Gow/TT

Flera personer som sannolikt covid-smittats på jobbet kunde fått ersättning om inte regeringens begränsningar satt stopp. På flera punkter uppfylls inte arbetsskadeförsäkringens grundsyfte. Det konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen i sin rapport, men hittar också fall av covidsmitta som felregistrerats hos Försäkringskassan.

När covid-smitta på arbetet slogs fast som skäl för att få ersättning för arbetskada, införde regeringen ett antal begränsningar, bland annat genom att särskilt peka ut vårdpersonal. Dessa begränsningar har lett till att flera ansökningar om ersättning för allvarlig eller långvarig arbetsskada och dödsfall har avslagits, trots att personen sannolikt smittades på arbetet. Det konstaterar Inspektionen för socialförsäkring, ISF, i sin rapport till regeringen. 

”Många skador som sannolikt har haft ett tillräckligt samband med smittrisker i arbetet har inte godkänts som arbetsskada”, skriver myndigheten i rapporten.

Genom att begränsa antalet yrkeskategorier som kan komma att bli aktuella för ersättning, främst till vårdpersonal, har också det huvudsakliga syftet med arbetsskadeförsäkringen åsidosatts på flera punkter. Ett av syftena med försäkringen är att ge ett ekonomiskt skydd eftersom anställda inte själva kan styra över riskerna. Enligt ISF har begränsningarna lett till att flera yrkeskategorier där denna situation är särskilt tydlig stängts ute och nämner särskilt busschaufförer.

”Exempelvis chaufförer kan inte styra över risken att drabbas av droppsmitta från passagerare och dessa risker omfattas inte av arbetsskadeförsäkringen genom begränsningarna i FASP. Andra exempel är trafiklärare, städledare, fastighetsskötare, fordonsmekaniker och reparatörer som löpt ökad risk att drabbas av allvarlig covid-19.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga