Utrikes #29/2021

Polisfackordförande lägger ansvaret på offret

Kvinna håller upp plakat efter poliens mord Daunte Wright i Minneapolis
20-årige Daunte Wright är bara en i raden av många unga afroamerikaner som dödats av polis de senaste åren. Händelsen har utlöst nya protester i Minneapolis. Foto: John Minchillo/TT Foto: John Minchillo/TT

Ordföranden i Minnesotas största polisfack lägger ansvaret för den uppmärksammade dödsskjutningen av 20-årige Daunte Wright på offret själv. ”Om han bara gjort som han blev tillsagd skulle han inte varit död i dag”, säger fackordföranden i en radiointervju.

Samtidigt som protesterna och ilskan i Minneapolis växer kom nyheten att polisen Kim Potter som i söndags sköt ihjäl den 20-årige Daunte Wright släppts fri mot borgen i väntan på rättegången där hon står åtalad för vållande till annans död. Enligt åklagare riskerar hon tio års fängelse och 170 000 kronor i böter om hon fälls.

Under tiden fortsätter demonstrationerna där polisen svarat med både tårgas och gummikulor i förstaden Brooklyn Center där Daunte Wright dödades efter en rutinkontroll sedan det visat sig att registreringsbeviset på hans bil gått ut.

Polisen menar att skjutningen var ett misstag och Kim Potter själv har bland annat sagt att hon trodde att det sitt elchockvapen hon avlossade.

Nu får hon stöd av ordföranden i delstatens största polisfack, Minnesota Police and Peace Officers Association, Brian Peters som menar att Daunte Wright hade sig själv att skylla för att han sköts till döds.

– Jag förstår att det här inte kommer att låta så populärt, men om Daunte Wright bara hade lytt order så hade han inte varit död idag, sade Brian Peters i en intervju med den lokala radiostationen WCCO.

Uttalandet har väckt stor uppmärksamhet och protesterna i Minneapolis har under de senaste dagarna spridit sig till flera andra städer i landet. I bland annat Portland tände demonstranter i onsdags eld på det lokala polisfackets byggnad.

Händelsen är bara en i raden av många liknande fall i USA där unga svarta män dödats av polis och återigen har frågan om rasism och polisbrutalitet skapat både ilska och frustration runt om i landet.

I just Minneapolis pågår samtidigt som de senaste dagarnas protester exempelvis rättegången mot polismannen Derek Chauvin som för snart ett år sedan dödade den obeväpnade George Floyd efter ett brutalt ingripande. Den händelsen blev på många sätt gnistan som tände sommarens stora Black Lives Matter-protester över hela världen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984