Utrikes #27/2021

Förstörelsen av regnskogen ökade under pandemin

Under 2020 har mer än 10 miljoner hektar av regnskog försvunnit, ungefär lika mycket som Schweiz yta. Regnskogen i Amazonas har både avverkats och förstörts i skogsbränder. Foto: Andre Penner/TT


Efterfrågan på regnskogens produkter har minskat med orsak av covid-19:s påverkan på ekonomin. Trots detta har avskogningen under förra året ökat. 

Under 2020 har mer än 10 miljoner hektar av regnskog försvunnit, ungefär lika mycket som Schweiz yta. Forskningsgruppen World Resources Institute menar även att den mängd skog som avverkats under 2020 nu kommer leda till en markant ökning av koldioxid i atmosfären, ungefär dubbelt så mycket som bilar i USA släpper ut årligen. 

Brasilien är det land, med stor marginal, som förlorade mest regskog under 2020. Enligt NY Times beror detta på presidenten Jair Bolsonaros offensiva utvecklingspolitik. Stora mängder av skog har avverkats även i Kamerun och Colombia. 

I Asien hittade World Resources Institute en ljusglimt. Både Indonesien och Malaysia minskade förlusten av regnskog, jämfört med 2019. Indonesien drabbades av förödande skogsbränder 2015, och nu är det fjärde året i rad som man minskar avverkningen.

Jorbruk anges vara den största anledningen till skogsavverkningen, men även att kontrollerade bränder sprider sig. För att öppna upp ytor för jordbruk sätts delar av skog i brand, där elden ofta sprider sig utom kontroll. 

Enligt Frances Seymour, forskare vid World Resources Institute, borde den ekonomiska nedåtsvingen bidragit till en mindre mängd avverkad skog då efterfrågan på till exempel palmolja och kakao sjunkit. 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984