Utrikes #14/2021

Nepal: Förslag om kvinnligt reseförbud möter protester

Hundratals demonstrerade den 12 februari i Katmandu mot diskriminering och våld mot kvinnor och det nya lagförslaget som lagts fram i Nepal, som skulle förbjuda unga kvinnor att resa fritt. Foto: Niranjan Shrestha/TT

Nepals migrationsmyndighet har lagt fram ett förslag som skulle innebära att kvinnor förbjuds att resa till Afrika eller Mellanöstern utan ett godkännande från sina familjer och lokala myndigheter. Förslaget, som syftar till att motverka exploatering, möter dock kraftiga protester.

Förslaget gäller kvinnor under 40 år som reser till Mellanöstern eller Afrika för första gången. Det lades fram förra veckan och sägs syfta till att minska antalet nepalesiska kvinnor som reser i synnerhet till länderna runt Persiska viken utan att ha arbetstillstånd.

Kritiker menar dock att det i stället för att inrikta sig på de samarbeten som förekommer mellan personer som rekryterar unga kvinnor och statliga tjänstemän, slår mot kvinnors rätt att fritt kunna resa och arbeta.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga