Kommentar #12/2021

Rusning till klubbhuset

Annie Hellquist, tf. chefredaktör på Arbetaren Foto: Axel Green

Clubhouse-hypen: Ska vänstern vara med och dra människor till en app som exploaterar deras integritet?

Den nya sociala medie-appen Clubhouse har hypats stort de senaste veckorna och influencers, PR- och mediamänniskor har flockats i det exklusiva rummet som alltså utgör ett röstbaserat socialt nätverk där samtalet ska stå i fokus. Även politisk vänsterdiskussion har flyttat in på appen i ett svårt anfall av FOMO, fear of missing out. Vänsterledaren Nooshi Dadgostar hade en frågestund på den nya appen bland annat. 

Kanske har clubhouse redan en profil över dig och hur vilka personer du är kopplad till bland dess medlemmar, även om du aldrig gått i närheten av den.

Visst ska även vänstern finnas där människor samlas och samtal sker, men man kan fundera över varför man ska samlas på en plats där hypen bygger på exklusivitet. För att få vara med krävs inte bara att du har en vän på insidan, utan också att du har en iphone, andra mobiler kan inte ladda ner appen. 

Och som alla sociala nätverk sprungna ur Silicon Valley, har Clubhouse stora integritetsproblem. För att gå med krävs att man laddar upp sin mobils adressbok. Utifrån kontakterna byggs även skuggprofiler av personer som inte gått med. Kanske har clubhouse redan en profil över dig och hur vilka personer du är kopplad till bland dess medlemmar, även om du aldrig gått i närheten av den. I Aftonbladet Kultur ifrågasätter Cecilia Djurberg det kloka i att journalister, med ansvar för att skydda sina källor, flockas på en app som kräver att de laddar upp sina mobilers adressböcker.

Logiken i clubhouse är tvingande. Vill man veta vad som händer där så måste man in. Det går inte att ta del av samtal i efterhand, det går inte att lyssna utan att gå med. Det är bara att slanta upp sin kontaktbok och ansluta om man vill veta vad som händer.

Twitter svämmar över av människor som efterlyser en inbjudan till Clubhouse. Men den roligaste tweeten kommer från sociologiprofessorn Antonio Casilli vid det tekniska universitetet Telecom i Paris, där han undersöker digitala kulturer, AI och plattformsarbete med mera. Han skriver:

”Kan vi inte hoppa över förälskelsefasen när vi tänker att ”den här gången är det annorlunda” och gå direkt till när alla chatrum består av alt-right galningar som skriker konspirationsteorier och New York Times publicerar ett avslöjande om appens olagliga utvinning av röstdata att träna upp AI-assistenter med?”

Vänstern kanske inte måste ha så bråttom in i Silicon Valleys senaste klubbstuga.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga