Inrikes #9/2021

Efter dödsolyckan: nu åtalas Green Cargo

Två av de dödsolyckor som inträffat på Green Cargo sedan 2018 har skett när växlingspersonal stått på utsidan av tåget längst fram i körriktningen.  Foto: Johan Nilsson/TT

Hösten 2019 omkom en radiolokförare anställd på godsoperatören Green Cargo i Piteå under en växling av tågvagnar. Mannen stod på ett utvändigt trappsteg när tåget plötsligt krockade med en lastbil. Nu åtalas Green Cargo för arbetsmiljöbrott. 

Det var i början på november 2019 som en lastbil lastad med spån kolliderade med ett backande tåg på Smurfit Kappas industriområde i Piteå. En man i 60-årsåldern omkom då han klämdes fast mellan lastbilen och tåget. Mannen arbetade som radiolokförare för godsoperatören Green Cargo. 

En radiolokförare arbetar med att köra, koppla isär och växla ihop lok och vagnar. Det är ett riskfyllt arbete där personalen under ett arbetspass behöver klättra upp och ned från vagnarnas höga fotsteg många gånger.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga