Utrikes #7/2021

Feministisk muralmålning räddad

Muralmålningen föreställer bland annat Frida Kahlo, Nina Simone och Rosa Parks. Foto: Wikimedia Commons

I Madrid har en hyllad muralmålning föreställande viktiga kvinnliga ikoner blivit föremål för en politisk strid. Det högerradikala partiet Vox lade förra veckan en motion om att muralmålningen skulle målas över på grund av dess "politiska budskap". I tisdags, efter stora protester från lokalbefolkningen, räddades målningen genom en akut omröstning i kommunfullmäktige.

Den 60 meter långa muralmålningen med parollen "din förmåga är inte beroende av ditt kön", målades 2018 på en vägg till en idrottsanläggning i distriktet Ciudad Lineal i Madrid. Målningen var en beställning från kommunen och tillkom när Manuela Carmena från vänsterrörelsen Ahora Madrid var borgmästare i Madrid. I konstverket avbildas bland annat kompositören och sångerskan Nina Simone, den politiska aktivisten och filosofen Angela Davis, författaren Chimamanda Ngozi Adichie, konstnären Frida Kahlo, människorättsaktivisten Rosa Parks och tennisspelaren Billie Jean King.

Förra veckan lade det högerradikala partiet Vox en motion i kommunstyrelsen om att få muralmålningen övermålad eftersom den visade ett "politiskt budskap". Planen var att ersätta den med ett sportmotiv. Motionen fick stöd av det konservativa partiet Partido Popular (PP) och högerliberala Ciudadanos.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga