Kultur #7/2021

Bang i konkurs

Framsidan på Bangs sista nummer visar ett svartvit foto av hbtq-aktivisten Marsha P Johnson
Bang skulle ha fyllt 30 i år men sista numret utkom redan 2019. Foto: Montage/Arbetaren

Den feministiska och antirasistiska tidskriften Bang har gått i konkurs. Bang skulle ha fyllt 30 i år men sista numret utkom redan 2019. När magasinet startade 1991 av en grupp studenter vid Stockholms universitet var den efterlängtad, och fick den omedelbart genomslagskraft – och förstås många kritiker.

Några tyckte den var för akademisk, andra att den inte var tillräckligt djup, vissa gick i taket när en skandaliserad dokusåpastjärna hamnade på omslaget, analyserad av tidningens skribenter, andra provocerades av den svårlästa ”feministiska layouten” som kom till efter några år.

För den lästes och debatterades, även från vänsterhåll, där den själv oftast ändå hade sitt hjärta, och hade under många år en verkligt viktig roll för att driva på den feministiska diskussionen i tiden. Till och med en viss känsla av att vara inbjuden fanns under många år, under senare tid har den känslan kanske inte varit den förhärskande. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga